Syndrom vyhoření

Dobrý den, už si nevím rady. Poslední dobou jsem unavená, podrážděná, trápí mě zažívání, připadá mi, že absolutně nic nestíhám a chození do práce je pro mě spíš nutným zlem. Přitom jsem předtím svou práci milovala, jsem ošetřovatelka v domově důchodců a strašně mi poslední dobou vadí poslouchat nářky starých lidí atd. Jenže do práce chodit musím, nejsem už taky nejmladší a peníze potřebuji. Co s tím?

ilustrační foto

 

Podle toho, jak popisujete své pocity se domnívám, že prožíváte syndrom vyhoření. Ten se v současnosti objevuje velmi často a lidé trpí přesně stejnými symptomy, které uvádíte. Nejdůležitější je včas zabrzdit, zastavit a pustit se do intenzivní práce na sobě. Pro Vás by byla vhodná dlouhodobá podpůrná terapie. Potřebujete sama sobě zodpovědět primární otázky a zjistit, proč jste v tomto stavu. Uvědomte si, že vše je individuální. Vycházejte především sama ze sebe. Změňte práci. Vyhýbejte se složitému přemítání, o tom, co se v práci či doma stalo nebo stane. Vyhledejte pomoc: najděte schopného terapeuta. Relaxujte. Pište deník. Kontrolujte své slabé stránky. Pokuste se o harmonii v partnerském vztahu. Zní to jednoduše, že? Ale jde o tvrdou práci, kterou můžete udělat pouze Vy.


Na dotazy odpovídá:

PhDr. et Mgr. Hana Alblová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Syndrom vyhoření: Co to je a jak jej překonat?

Nepřekonatelná únava, odpor k práci a totální citové vyčerpání. Tři ukazatele, které mají jedno společné jméno – syndrom vyhoření. Ti, kteří syndrom vyhoření zažili na vlastní kůži, se shodují v tom, že jde o naprosté vyčerpání po stránce citové, fyzické i psychické. Syndrom vyhoření souvisí nejen s prací, ale zejména se stresem, ztrátou motivace, osamělostí, špatným rodinným a sociálním zázemím atd. Ohroženi jsou v podstatě všichni, ať už manažeři velkých firem nebo maminky na mateřské dovolené.

Nejlepší je snažit se syndromu vyhoření předcházet. Naučte se odpočívat, práci nestavte nad osobní život a vytvořte si k ní zdravý postoj. Je všeobecně dokázáno, že člověk, který má stabilní a fungující rodinné zázemí, pěstuje kvalitní mezilidské vztahy a je v práci dostatečně oceňován a podporován jak ze strany nadřízeného, tak i ze strany kolegů a klientů, má riziko vyhoření o mnoho nižší než nedoceněný workoholik.

Jestliže se i přesto u vás projevily některé příznaky syndromu vyhoření, je důležité tuto situaci začít včas řešit. Zkusit můžete změnu profese, doporučujeme však spolupráci s psychologem, jelikož je zde riziko, že ani nová práce vás syndromu vyhoření nezbaví. Pod odborným vedením se naučíte vybudovat si zdravý vztah k práci apod. Přístup psychologa ke klientovi je ryze individuální, podle toho pak volí vhodný způsob terapie.
Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz