Výběr střední školy

Dobrý den, syn je v deváté třídě a přemýšlí, kam se po škole vydat dál. Nejraději má tělocvik a sporty, uvažoval o nějakém sportovním gymnáziu. Jenže manžel by chtěl, aby syn studoval chemii a mohl pracovat ve firmě spolu s ním. Chemie synovi sice problém nedělá, ale chci, aby dělal to, co ho baví a mám strach, že podlehne nátlaku manžela. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

Dobrý den. Volba povolání je důležité rozhodnutí, které by dítě mělo dělat ve spolupráci s vámi. Vy syna znáte nejlépe, víte, jaké jsou jeho možnosti a limity. Nedoporučuji syna do něčeho tlačit, mohlo by to mít za následek pouze budoucí trápení. Pokud s výběrem školy „šlápnete vedle“ bude se syn ve škole s největší pravděpodobností trápit, zhorší se mu prospěch a možná i chování.
Zkuste si co nejdříve s manželem promluvit. Není dobré, aby do syna projektoval své ambice. Udělejte rodinnou poradu, navrhněte a prozkoumejte různé možnosti. Berte ohledy jak na zájmy syna, tak na jeho schopnosti a možnosti. Zkuste si udělat např. seznam PRO a PROTI, který může synovi rozhodování ulehčit. Případně navrhněte kompromis – syn se přihlásí na sportovní gymnázium, tam se vyučuje i chemie a po střední škole si rozmyslí, kterým směrem se nakonec vydá.


Na dotazy odpovídá:

PhDr. Michaela Miechová
První on-line psychologická poradna
www.Mojra.cz


Využijte speciální akce pro MAGAZÍN OKO.

Při objednávce použijte slevový kód „OKO“
a získáte slevu 10 % na služby psychologické poradny Mojra.cz.


Jak pomoci dítěti s výběrem střední školy?

Pomalu se blíží termín odevzdávání přihlášek na střední školu, někteří deváťáci mají s výběrem školy jasno, jiní stále tápou. Vybrat si budoucí povolání je jedním z nejdůležitějších kroků v životě člověka. Nemělo by jít o náhodu, nebo výběr školy ve smyslu „tahle na mě zbyla, to by šlo“. Je potřeba zhodnotit mnohá pro a proti, zkušenosti, zájmy a dovednosti dítěte, jaké má limity a v neposlední řadě také jeho známky. Rozhodně není radno posílat na gymnázium dítě, které základní školou prošlo s odřenýma ušima. Stejně tak ryze studijní typ neuspokojí nějaký výuční obor.

Rodiče by se měli do výběru střední školy zapojit, klást rozumné argumenty, zhodnotit výběr. Za žádnou cenu však do budoucnosti dítěte neprojektujte své tužby a ambice. To, že budete dítě nutit pokračovat ve vašich šlépějích i když na to tzv. nemá „buňky“ je rozhodně špatně. Uvědomte si, že dítě pak bude v budoucnu nespokojené, a to může vést k různým problémům jak po stránce psychické, tak pracovní.

Přehnaná nebo příliš skromná očekávání rodičů dokážou v dítěti vyvolat při výběru budoucího povolání obrovský stres. Vašim úkolem je dítě podpořit, nasměrovat, být mu oporou. Vydejte se spolu s dítětem možné školy prozkoumat, navštivte Dny otevřených dveří, ptejte se na způsob výuky, uplatnění, možnosti atd. S výběrem školy může pomoci také třídní učitel, výchovný poradce nebo školní psycholog.

Autor: PhDr. Michaela Miechová, První on-line psychologická poradna Mojra.cz, www.Mojra.cz