Jak bude vypadat svět za dvacet let? Karlovy Vary o tom diskutovaly s odborníky

Jak bude vypadat svět v roce 2040? A jak budou vypadat Karlovy Vary v tomto světě? To jsou dvě klíčové otázky, na které hledá odpovědi strategický tým města Karlovy Vary, který pracuje na strategii rozvoje města – StrategieKV° 2040. V rámci její přípravy uspořádala Kancelář architektury města Karlovy Vary (KAM KV) ve spolupráci s magistrátem města a agenturou CzechInvest panelovou diskusi s odborníky, v publiku zasedla necelá stovka diváků, členů pracovních skupin odborné veřejnosti, kteří se na strategii mohou podílet.

Z odborníků se diskuse v kongresovém sálu hotelu Thermal zúčastnil geolog a klimatolog Václav Cílek, expertka pro kohezní politiku a diplomatka Eva Srnová,  sociolog životního prostředí Jan Vávra a manažer rozvoje Tomáš Ctibor. Diskusi moderoval Michael Rozsypal, kterého můžete znát z vysílání Českého rozhlasu Plus.

„Jedním z cílů tohoto setkání je zahájení nové etapy strategického řízení města – kreativní, mezioborově inspirující a koncepční, srozumitelné a zapojující do hry místní aktéry a občany, v duchu hesla: Město jsme my všichni.“ uvedl jeden z členů strategického týmu Jiří Hanek.

Město s novým příběhem

Hlavním cílem tohoto setkání bylo shodnout se na hlavních atributech světa za 20 let a popsat globální trendy, které k tomuto stavu povedou. „Potřebujeme mít představu toho, jak bude vypadat svět, Evropa a Česká republika za dalších 20 – 50 let, představu o scénářích možného vývoje, v rámci kterého bychom dokázali smysluplně směřovat naše město. Chceme město s novým příběhem, chceme postupovat s úctou k minulosti, tvořit autentickou přítomnost a zároveň připravovat podmínky pro perspektivní budoucnost.“ uvedl ředitel KAM KV a současně také člen strategického týmu Petr Kropp.

Témata panelové diskuse se sama nabízela – člověk a společnost, prostředí, prosperita.  Hned několikrát byla vyzdvižena důležitost kulturních institucí, jako je divadlo, galerie, nebo symfonický orchestr, které nabízejí atraktivní pracovní příležitosti a mohou přilákat nové obyvatele města. Jako velké pozitivum se při diskusi jevilo, že Karlovarský kraj je krajem krátkých vzdáleností. Důležitým tématem byla i doprava, u které odborníci doporučili zaměřit se spíše na rozvoj železnice na úkor podpory letecké dopravy.

Záznam z diskuse bude k zhlédnutí na webu www.kamkv.cz.

 


Zdroj:

Mgr. Jana Boukalová

PR a komunikace

www.kamkv.cz