Člověk v tísni – dluhové poradenství

Nevíte, co s dluhy? Pomůže vám Člověk v tísni.

Dluhy a následné exekuce trápí mnoho lidí. V poslední době byly medializovaným tématem hlavně tzv. „dětské exekuce“, dluhy se ale samozřejmě vyskytují mnohem více v dospělé populaci. Pomoc lidem, kteří nevědí, jak dál, nabízí organizace Člověk v tísni. Pobočka pro Karlovarský kraj poskytuje dluhové poradenství v Kraslicích, Sokolově a Karlových Varech.

ilustrační foto

 

„Každoročně těmito službami projde tři sta až tři sta padesát lidí. Hlavní náplní našich pracovníků je zmapovat závazky klientů, což je opravdu dřina, protože lidé v tom mají velký nepořádek a většinou ani neví, kolik dluhů vlastně mají. Pak je třeba udělat výpis exekucí a nalézt možné řešení, to je velmi individuální. S klienty ale řešíme také příčiny jejich dluhů. Nejde nám jen o to řešit stávající dluhy, ale jak jim preventivně předcházet,” říká ředitel karlovarské pobočky Člověka v tísni Jan Němeček.

Podle portálu Mapa exekucí je Karlovarský kraj druhý nejhorší z republiky, hned za Ústeckým krajem. Exekuci má každý sedmnáctý obyvatel kraje, průměrný počet exekucí na osobu je pět.

„V péči mám kolem dvaceti lidí. Minulý měsíc jsem například podával dva insolvenční návrhy, se třemi klienty teď čerstvě mapujeme jejich dluhy, abychom zjistili, kolik vlastně celkově dluží, s dalšími řeším zakázku na zastavení exekuce pro neplatnou rozhodčí doložku,” vypočítává terénní pracovník Richard Kubíček. Pracuje s mladými lidmi i se seniory. Starší generace podle jeho zkušeností řeší své dluhy především proto, že chtějí “odejít s čistým štítem”.

Zásadní roli ve vzniku dluhů hraje nedostatečná finanční gramotnost. U starších lidí jsou velmi ohroženou skupinou ti, kteří zůstanou sami, mají nízké důchody. Mladí lidé si zase vezmou půjčky, často i pod vlivem televizních reklam, a myslí si, že se splácením nebudou mít problém. Pak ale přijdou o práci a nastalou situaci začnou řešit půjčkami. Často nastává klasické vyrážení klínu klínem, kdy, aby například mohli splácet hypotéku, musejí si na to půjčit jinde.

„Setkávám se s problémem u generace, která má teď jít do důchodu. Často pracovali v 90. letech načerno, neplatili si pojištění, nemají tedy odpracované roky a tudíž ani nárok na důchod,“ poukazuje Kubíček.

Podle jeho názoru u řady lidí s dluhy, zejména pocházejícími z minulosti, hrály roli i dřívější zákony. „Myslím si, že byly příliš benevolentní a stály spíše na straně půjčovatelů. V té době existovala spousta v podstatě predátorských firem. Vím o případech, kdy lidé zejména na venkově, přišli o dům, protože se nepatrně opozdili se splátkou,“ říká.

Dnes je podle něj situace v tomto směru o něco lepší, na rozdíl od úrovně finanční gramotnosti. I v tomto směru se organizace Člověk v tísni snaží lidem pomáhat.

 


Zdroj:

Lev Havlíček
PR aktivity
levhav@seznam.cz