Pozor na pigmentové skvrny. Nemusí být pouze estetickým problémem

Trápí vás pigmentové skvrny? Dermatoložka MUDr. Zuzana Macková radí, jak proti nim bojovat… 

Zůstaly vám na pokožce po létě „suvenýry“ v podobě pigmentových skvrn? Ty po letním období trápí mnoho žen i mužů. Nejčastěji bývají na místech, která jsou vystavěna přímému slunečnímu záření, jako je tvář, dekolt či hřbet rukou.

Trápí více lidi s tmavším odstínem pleti

„Hnědavé skvrny na pokožce vznikají zvýšenou tvorbou kožního barviva – melaninu. Ten je přirozeným pigmentem v naši kůži. Ovlivňuje její barevný tón a funguje také jako přirozená ochrana před slunečnímu zářením,“ říká dermatoložka MUDr. Zuzana Macková z Perfect Clinic Dermatology a dodává: „Jeho zvýšenou tvorbu může vyvolat vícero faktorů. Nejvýznamnějším faktorem je působení slunečního záření, ale zanedbatelné nejsou ani hormonální vlivy, genetika, užívání některých léků, věk, poranění či záněty kůže.  Náchylné ke vzniku pigmentací jsou ženy v těhotenství. Zajímavosti je, že na pigmentové skvrny jsou více náchylní jedinci s tmavším odstínem kůže. Produkují více pigmentu v pokožce, díky tomu mají lepší přirozenou ochranu proti slunečnímu záření, ale také jsou ve větším riziku vzniku lokalizovaných pigmentových skvrn.

 

Kožní melanom může někdy vypadat jako pigmentová skvrna

Pigmentové skvrny jsou často problémem hlavně z estetického hlediska, ale rozhodně bychom je neměli podceňovat. „Kdykoliv pozorujete nový pigmentový projev na pokožce, který mění barvu, tvar a mění se v čase, je nejlepší navštívit lékaře. Kožní melanom totiž může někdy vypadat jako plochá skvrnka hnědavé barvy.  Doporučuji proto nepodceňovat prevenci a jednou ročně se nechat vyšetřit dermatologem. Laik může jen těžko rozpoznat, zda se jedná o melanom, pigmentovou či stařeckou skvrnu,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Macková.

 

Fleky po parfému či lécích

Kromě sluníčka či hormonálních změn mohou skvrny způsobit i éterické silice obsazené v parfémech, které pak zanechají pigmentaci po stranách krku. Některé složky kosmetiky jako éterické oleje nebo vazelína mohou rozcitlivět pokožku a v kombinaci se slunečním zářením vyvolají vznik pigmentací na pokožce. Aby nám na krku nezůstaly tmavé mapy, pak před plánovaním pobytu na sluníčku nenanášíme na pokožku parfém. Nežádoucí pigmentace může vznikat i jako reakce na různé léky.

 

Vynechte solária

„Máte-li sklon ke vzniku pigmentace, doporučuji používat krém s vysokou ochranou proti UVB a UVA záření. Můžeme tak ovlivnit produkci kožního pigmentu a předcházet tím vzniku pigmentací.  A současně nenavštěvujeme solária,“ radí MUDr. Zuzana Macková.

 

„Bělící“ kosmetika

Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou dermokosmetiku s bělícím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu. Kromě pleťových krémů jsou praktické i depigmentační produkty jako je odličovací voda či séra. K dostání jsou i speciální pera, kterými lze přesně zacílit na místa, která jsou potřeba šetrně zesvětlit.

 

Jak si pomoci s výraznějšími skvrny?

„Pomůže chemický peeling. Jde o lékařské ošetření pokožky za pomocí aplikace nejčastěji ovocných kyselin. Peeling odstraní vrstvy kůže určité hloubky a tím následuje následná regenerace a sjednocenější barevný odstín pleti.  Pro maximální účinnost se provádí v sérii několika sezení. Vhodně kombinujeme kyselinu glykolovou, mandlovou, askorbovou, či citronovou, pro ten nejlepší možný efekt. Velmi účinným nástrojem na léčbu pigmentací je i frakční resurfacing za pomoci CO2 laseru. Díky němu dochází k hloubkové regeneraci postižené kůže, barevnému sjednocení a bonusem je také odstranění jemných vrásek.

 


Zdroj:

Iveta Nebesarova

iveta.nebesarova@gmail.com