Prahou projde historicky největší pochod za práva zvířat v ČR

V sobotu 17. srpna projde Prahou velký pochod za práva zvířat – The Official Animal Rights March. Jedná se o mezinárodně koordinovanou událost, která proběhne současně v desítkách měst po celém světě (v Londýně, New Yorku, ale i na Costa Rice či v Nepálu). Letos se k této akci poprvé připojí také Praha a očekává se, že půjde o největší pochod za práva zvířat v české historii. 

ilustrační foto

Akce začne v 11:30 na Klárově, odkud se průvod vydá přes Mánesův most na Staroměstské náměstí a dále na horní část Václavského náměstí, kde bude zakončen proslovy zástupců organizací působících v oblasti ochrany zvířat.

Hlavním poselstvím pochodu je ukončení útlaku vůči všem zvířatům. The Official Animal Rights March se staví proti druhové nadřazenosti a jeho ideálem je budoucnost bez zneužívání zvířat. Vítáni jsou všichni milovníci zvířat, kteří chtějí dát touto formou najevo, že jim na zvířatech opravdu záleží. „Pochod, jakožto forma symbolického aktu, stojí na počátku většiny společenských změn, tímto způsobem chceme ukázat rostoucí význam hnutí za práva zvířat v ČR,​” říká k akci Tereza Vandrovcová, mluvčí organizace Otevři oči.

„Způsoby, kterými jako lidé zacházíme se zvířaty, nepatří do 21. století. Nejde pouze o průmyslové velkochovy. Na rozdíl od minulosti již bezpečně víme, že máme co dočinění s citlivými a inteligentními tvory. Jejich zabíjení a konzumace přitom již dnes nepředstavuje evoluční výhodu, živočišná výroba je naopak jednou z příčin klimatické krize a obrací se proti nám samotným. Jde o pouhý zvyk a tradici, kterou je možné překonat, podobně jako jsme překonali otroctví nebo potlačování ženských práv,​” popisuje východiska akce Tereza Vandrovcová.

Cílem pochodu je vyjádřit nesouhlas s násilím a utrpením, kterého se lidstvo dopouští zejména na tzv. hospodářských zvířatech, jakož i se zcela nedostatečnými a neefektivními tresty ukládanými za týrání zvířat. „Pochodem a podporou této akce bychom rádi nejenom veřejnosti, ale také poslancům připomenuli, že za práva zvířat nebojuje jen malá hrstka, ale obrovské množství lidí. Náš spolek denně obdrží průměrně kolem 5 -10 nových případů týrání zvířat. Kvůli současné legislativě ovšem není možné pachatele těchto zrůdných činů efektivním způsobem postihovat. Novelu, která tento stav měla změnit, však ústavněprávní výbor nedávno zcela „vykostil“, když ponechal výše trestních sazeb na stávající, zcela nedostatečné úrovni,​“ uvedla Tereza Plicka, předsedkyně organizace Hlas zvířat.

Pochodu se zúčastní i advokát a spoluautor právě projednávané novely trestního zákoníku za zpřísnění trestů za týrání zvířat Robert Plicka, který byl za svůj neutuchající boj za práva zvířat nedávno oceněn titulem PRÁVNÍK ROKU 2018. „Říká se, že vyspělost společnosti se pozná podle toho, jak je zacházeno se zvířaty. Proto jsme zastánci toho, aby bylo co nejvíce posíleno právní postavení zvířat v právním řádu ČR,​“ vysvětluje Robert Plicka.

Akci dále podpořily téměř všechny organizace, které působí v oblasti ochrany a práv zvířat v ČR, jako např. Nadace na ochranu zvířat, OBRAZ – obránci zvířat nebo Anonymous for the Voiceless. „Široká podpora zapojených organizací a osob ukazuje skutečnou sílu hnutí za práva zvířat, které se dokáže sjednotit v zájmu společného cíle. To nás jako organizátory pochodu nesmírně těší,​” dodává koordinátor akce Petr Beneš z organizace Otevři oči.


Zdroj:

Svoboda zvířat
anna.bernatkova@svobodazvirat.cz