Penny varuje: potraviny v autě se rychle zkazí

Ačkoliv dnes a zítra ovlivní počasí studená fronta, o víkendu se opět podle předpovědi meteorologů vrátí tropické teploty. Ty překonávají v posledních dnech rekordy a mohou nám způsobit nemalé zdravotní problémy, a to i konzumací špatně skladovaných nebo přepravovaných potravin. Jak známo, v rozpáleném interiéru auta, kdy teploty dosahují i 60°C, se potraviny rychle kazí.

Při teplotách, které se blíží 40°C, se interiér auta vyhřeje na 60 °C během několika málo minut. I přesto, že řada aut je dnes vybavena klimatizací, než se interiér auta vychladí na přijatelné teploty, mohou se nám nakoupené potraviny v zavazadlovém prostoru rychle zkazit. „Dá se říci, že v tropických dnech, je takovou hranicí, kdy by náš nákup měl přežít přepravu v autě bez úhony, zhruba 15 minut,“ říká Olga Krejčová z oddělení kvality PENNY Market. Je třeba si uvědomit, že nákup zpravidla dáváme do auta, které se během našeho nakupování ohřálo na neúnosné teploty. Řada lidí pak při cestách na víkendy na chaty a chalupy cestuje déle, než je právě oněch 15 minut, když často uváznou v páteční odpolední špičce. Nakoupit si tedy před cestou s tím, že nám potraviny vydrží v autě následující cestu, je v těchto dnech rizikem. „Základní doporučení je nakupovat co nejblíže místu, kam jedeme, a kde můžeme potraviny správně uskladnit. V případě naší sítě s 380 prodejnami platí, že má PENNY Market v dojezdové vzdálenosti do 15 minut 94 % obyvatel,“ konstatuje Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY Market.

Obecně můžeme potraviny rozdělit do několika kategorií. Trvanlivé potraviny typu mouky, cukru, těstovin, konzerv, a podobně, nemusíme nijak řešit. Stejné je to v případě chleba nebo pečiva, i když tady si musíme dát pozor, na to v jakém obalu je přepravujeme. V neprodyšném mikrotenovém nebo igelitovém obalu se snadno zapaří. Rizika se vzrůstající teplotou rostou obecně u všech produktů, které v obchodě najdeme v chladících boxech. Velmi rizikové jsou při vysokých teplotách a nevhodném skladování všechny produkty obsahující majonézu, tedy saláty nebo pomazánky či dressingy. Na to často zapomínáme například u obložených baget, které si na cesty kupujeme. Takové výrobky je potřeba konzumovat bezprostředně po zakoupení. „Značně rizikové a rychle kazící se jsou také maso a masné výrobky. V nich velmi rychle při vyšších teplotách dochází k růstu mikroorganismů, což následně vede ke zkažení produktu. Netýká se to jen masa jako takového, ale i uzenin, a to včetně strojově balených,“ varuje Olga Krejčová. Obdobná situace je v případě mléčných produktů. „Pokud jde o vejce, ta by měla i delší cestu, byla-li předtím řádně skladována (skladovací teplota je 5 – 18 °C) absolvovat bez následků.“

V případě mražených potravin, tedy i těch, které například bereme z domova, v případě, že dojde k jejich rozmrznutí, je třeba jejich okamžitá následná konzumace. „Dáme-li například rozmrzlou zmrzlinu, ale i třeba maso, znovu zamrazit, pak voda v potravině zkrystalizuje, potravina změní své senzorické vlastnosti, a tedy i výslednou chuť. Zkrátka už nám nebude chutnat.“ Pro veškeré chlazené a mražené potraviny proto lze doporučit v horkém počasí použití chladících tašek, které pomohou při zachování čerstvosti potravin a ochrání je před kažením.

Zeleninu a ovoce, stejně jako pečivo, bychom pak neměli přepravovat v rozpáleném autě v mikrotenových nebo igelitových sáčcích a taškách. Potraviny se rychle zapaří, což následně vede ke vzniku plísně. Pozor si také musíme v případě zeleniny dát na oblíbené houby, například žampiony, jejichž zapaření a následná konzumace mohou vést k nepříjemným zdravotním problémům.

Důležité také je po příjezdu do cíle cesty všechny potraviny bezprostředně uskladnit na místa, kam patří, tedy do lednice, spíže, a podobně.

DOPORUČENÍ PENNY

  • Nakupujte až v místě, kde můžete potraviny správně uskladnit (přepravní doba max. 15 minut)
  • Chlazené a mražené potraviny přepravujte v chladících taškách
  • Nepoužívejte mikroténové nebo igelitové obaly, případně z nich potraviny vybalte
  • Rozmrzlé mražené potraviny znovu nezmrazujte

 


Zdroj:

Tomáš Kubík

Communications Manager / Spokesperson

www.penny.cz