Galerie českého kresleného humoru zpestřuje Plzeňsko

Velkým zpestřením návštěvy Plzeňska je ojedinělá galerie českého kresleného humoru. Ta vznikla před devíti lety ve Spáleném Poříčí a dodnes je vyhledávaným cílem cest rodin i jednotlivců.

Budova špejcharu, kde galerie vznikla, byla postavena v 1. polovině 18. století jako součást spálenopoříčského zámeckého velkostatku. Ke svému původnímu účelu, uskladnění obilovin, sloužil špejchar až do konce 20. století, kdy byl objekt již v havarijním stavu. Rekonstrukce tak budovu nejen zachránila, ale rozšířila její využití na kulturní účely. Z valné většiny ji uhradila Evropská unie.

 

„Komplexní rekonstrukcí objektu vznikly prostory galerie pro příležitostné výstavy, stálá expozice historické zemědělské techniky, dále unikátní naučná stezka pod střechou, která provází přírodou Brd a životem jejích obyvatel v minulosti i současnosti a celé jedno patro špejcharu je věnováno galerii kresleného humoru legendárního kreslíře Jiřího Wintera NEPRAKTY. Tato stálá výstava je jediná v republice. Jedná se o světově unikátní sbírku s přibližně 750 kreslenými obrázky a vtipy,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Rekonstrukce budovy špejcharu byla součástí projektu, na který město získalo více než patnáctimilionovou dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. „Cílem projektu bylo rozšířením nabídky cestovního ruchu zvýšit přitažlivost obce a regionu pro návštěvníky s následným pozitivním finančním a sociálním efektem. Jeho realizací došlo ke zvýšení atraktivity venkovských regionů jižního Podbrdska,“ sdělila ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

 


Zdroj:

Komunik.cz

kerlesova@komunik.cz