Výjezdy k opilým lidem zaměstnaly i záchranáře

Vyhýbal se nástupu trestu, strážníci ho dopadli. 

V pátek po jedné odpoledne prováděla hlídka ze stanice Územně strážní služby kontrolu ve Smetanových sadech, kde před jedním z domů zahlédla muže, ve které hned poznala osobu z policejního seznamu hledaných. Nebyl v ten den jediný, koho strážníci předali policistům.

Šlo o jednačtyřicetiletého muže ze severního Plzeňska. Lustrace potvrdila právní zájem policistů, proto s mužem strážníci zamířili na obvodní policejní oddělení. Tady jim bylo příslušníkem  PČR sděleno, že má muž nástup do výkonu trestu.

Sotva o hodinu později zadrželi strážníci z téže stanice další zájmovou osobou pro policisty. Tou byl šestačtyřicetiletý muž původem ze Slovenska. Upozornil na sebe sám, když před jejich zraky v Křižíkových sadech odhodil nedopalek od cigarety na zem.

Úspěch v podobě nalezení hledané osoby PČR si na své konto připsali také strážníci o den později. V sobotu ráno kontrolovali v Rabštejnské ulici místo, kde se usídlili bezdomovci.  Měli informaci, že by se zde měl zdržovat hledaný muž. Což se potvrdilo, hlídka ho zajistila a převezla na policejní oddělení.

 

Strach o spolubydlící ji donutil stisknout tlačítko pro pomoc seniorům.  

Velkou obavu o zdraví své spolubydlící projevila v sobotu klientka z Linky seniorů.  Našla ji nad ránem sedět na toaletě, vůbec s ní nehovořila. Rozhodla se proto zmáčknout alarm tísňového tlačítka a přivolat si pro ni pomoc strážníků.

Když přijeli strážníci na místo, vstoupili dovnitř do bytu.  Na toaletě se jim naskytl pohled na pozvracenou stařenku vydávající nesouvislé zvuky.  Do příjezdu sanitky, kterou přivolali, sledovali zdravotní stav 95leté seniorky.  Záchranáři si ženu převzali dále do své péče a odvezli ji do nemocničního zařízení.

Bez výjezdu záchranářů se naštěstí obešel další odpolední výjezd ke klientovi z Linky seniorů. Postačila pomoc strážníků.  Senior bydlící v domácnosti v Plzni na Borech upadl v kuchyni, když se chtěl dostat k pomocnému chodítku.  Strážníci ho postavili na nohy a posadili na židli.

 

Výjezdy k opilým lidem zaměstnaly i záchranáře.

Rekordmanem v opilosti se pro tento víkend stal 43letý muž ze severního Plzeňska. Nadýchal skoro 4,5 promile.  V jeho případě bylo potřeba volat na místo záchranáře.

Do němoty zpitý muž zaměstnal strážníky v sobotu odpoledne. Ležel v Poděbradově ulici na chodníku a nemohl se hnout. Nedokázal se postavit na nohy, v obličeji a na těle měl podlitiny. Hlídka u muže před příjezdem záchranářů provedla dechovou zkoušku. Výsledkem byla naměřená alarmující hodnota 4,3 promile. Sanitou byl transportován k ošetření na chirurgickou ambulanci nemocnice na Lochotíně.

O něco nižší naměřenou hladinu alkoholu v dechu ukázal přístroj u 40letého Plzeňana. Toho našla hlídka městské policie v neděli ráno v Goethově ulici. V obličeji měl odřeniny a postihovaly ho časté záškuby těla. Dechovou zkouškou u něj byla zjištěna přítomnost 2,47 promile alkoholu. Záchranáři ho převezli k dalším vyšetřením do zdravotnického zařízení v Plzni na Borech.

Plné ruce práce měli strážníci i s jinými opilými lidmi. Ti ve svém stavu buď nekontrolovali své jednání, nebo ohrožovali svůj vlastní život a zdraví. V pátek v podvečer to byl pod obraz zpitý 51letý cizinec, který si ustlal na lavičce v Mlýnské strouze. V sobotu odpoledne zase žena, která si ke svému odpočinku vybrala místo na schodech. Byla tak opilá, že nedokázala mluvit a jen vydávala nesrozumitelné zvuky. Navíc měla kolem sebe značný nepořádek a povalovalo se kolem ní i několik prázdných lahví od alkoholu.  V neděli pozdě odpoledne pak zaměstnala strážníky další opilá žena. Bylo to na Chodském náměstí v prostorách kostela, kde se chovala nepřístojně a tak na ni byla přivolána hlídka městské policie.  Všechny strážníci odvezli střízlivět na záchytku.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
www.mpplzen.cz