Víkend strážníků

Vytržené a poškozené čtyři výplně zastávky MHD v Masarykově ulici, to je výsledek řádění výtržníka.  Strážníkům se podařilo zadržet podezřelého a předat PČR.

Po třetí hodině ráno bylo na linku městské policie ohlášeno, že na Doubravce v Masarykově ulici někdo demoluje zastávku MHD. Strážníci ihned po obdržení oznámení spěchali na místo, kde se jim podařilo zastihnout pětadvacetiletého mladíka, který v tu dobu seděl uvnitř na lavičce.  Ten tvrdil, že o poničené zastávce nic neví, že zde čeká jen na spoj. Protiřečil si však s výpovědí oznamovatelů, kteří se ke strážníkům přihlásili. Ti bezpečně toho, kdo má celé to řádění na svědomí, poznali.  Záležitostí se dál zabývají státní policisté.

 

Strážníkům stanice Územně strážní služby se při páteční kontrole vlakového nádraží podařilo zadržet muže v hledáčku policistů.

Tvář čtyřicetiletého muže z Tachova neunikla strážníkům po půl třetí odpoledne. Znali jí z policejních evidencí. Provedené prověření jeho osoby prostřednictvím lustrace jen jejich domněnku potvrdilo. Muž byl veden jako osoba nacházející se v celostátním pátrání. Hledaný byl předán republikovým policistům k dalšímu opatření.

 

„Nemohl jsem to vydržet, prostě jsem to pustil, zas tolik se toho nestalo“, tak se ohrazoval na strážníky jednatřicetiletý muž z Bíliny, když s ním chtěli řešit znečištěnou lavičku v centru města.

V sobotu odpoledne si ho hlídka všimla při pochůzce na Americké. Ležel pomočený na lavičce před Městským úřadem Nýřany. Věc bude podstoupena k dořešení správnímu orgánu, kterým je přestupková komise MO Plzeň 3.

 

Nezvaní návštěvníci zavítali v neděli do domu ve Smetanových sadech. Dvojice mužů usnula v nejvyšším patře budovy a chrápala na celý dům.  Dovnitř vlezli po rozbití skleněné tabule ve spodní části dveří.

Strážníci, kontaktovaní předtím oznamovatelem, vyběhli do 5. patra, kde oba spáče našli. Kolem sebe si stačili mezitím vytvořit nepořádek.  Starší devětatřicetiletý Plzeňan se k činu přiznal. Údajně se měl pohádat s přítelkyní, která ho vyhodila.  Celou noc pak byl na ulici. Potom už mu začala být zima, tak s kamarádem vlezli do domu. Ještě předtím on vysklil skleněnou tabuli na vchodových dveřích, aby se dostali dovnitř. Případem se bude zabývat přestupková komise.

 

Třiatřicetiletý muž ze Slovenska to v Plzni přehnal s alkoholem. Pod jeho vlivem pak tropil výtržnosti v sobotu ráno v ulicích města. Z původního místa v Kollárově ulici utekl, strážníci ho našli zastávce MHD v sadech Pětatřicátníků.

Muž tady nekontrolovaně vstupoval na tramvajový pás, verbálně napadal kolemjdoucí a svými gesty ohrožoval cestující. Když se ho pokoušela hlídka umravnit, tak se obořil i na ni. Následovala vlna urážek na hlavy všech zasahujících strážníků a pak pokus o uchopení jednoho z nich. Nepomohly žádné výzvy, aby svého jednání zanechal. Opilec nakonec skončil v poutech. Převezen byl na záchytku a po vystřízlivění se zpovídal ze svého protiprávního jednání.

 

K několika případům museli strážníci o víkendu volat záchranáře, napilno měli i s opilými lidmi v ulicích města.  

V sobotu časně ráno ohlásil strážníkům řidič trolejbusu projíždějící Tylovou ulicí ležícího pořezaného muže na místní zastávce.  Hlídka ho na místě už nenašla, ale dostihla ho o kousek dál ve Skrétově  ulici. Byl celý od krve a měl potrhané oblečení. Strážníci mu poskytli nezbytnou první pomoc. Rány na obou rukou mu ošetřili, a protože se třásl zimou, zabalili ho do izotermické folie, aby se zahřál.  Zranění si podle svých slov údajně způsobil sám. Záchranáři si ho převzali do své péče a odvezli ho do plzeňské nemocnice.

Výjezd záchranářů si strážníci vyžádali večer ještě na zastávku MHD „ Pařížská“.  Trolejbusem měl cestovat podle oznámení zmatený a zraněný muž. Hlídky poté co ho našly, zjistily, že je hluchoněmý. Pomocí posunků mu vysvětlily, aby je následoval k lavičce, kde mu tržnou ránu nad okem prvotně ošetřily.

První oznámení o opilém muži obdržela městská policie již v pátek dopoledne. Značně opilého muže museli strážníci sbírat ze země na náměstí Odboje. Ani s jejich pomocí se nezvládl postavit na vlastní nohy.  Hrozba, že by si mohl svým dalším jednání způsobit nějaké zranění, byla velká. K vystřízlivění ho převezla hlídka do protialkoholní záchytné stanice.

Cestu k vystřízlivění na záchytku absolvovala v neděli v noci osmapadesátiletá žena. Hlídka si jí všimla, když seděla na chodníku před domem v ulici Slovanská alej. Vypít měla údajně láhev vodky, kterou zakoupila potom, co se s někým pohádala.   Pro silnou opilost měla problémy s chůzí, opakovaně padala. Dechovou zkouškou, které se podrobila, jí byla zjištěna hladina alkoholu v dechu 2,66 promile.

Pro dalšího opilého si strážníci dojeli ještě před půlnocí do tramvajové vozovny MHD na Slovanské aleji. Sedmatřicetiletý muž odmítal opustit její prostory.  Když mu dali strážníci dýchnout, přístroj na měření hladiny alkoholu v dechu jim ukázal hodnotu 2,51 promile.  Ve svém stavu ohrožoval muž svůj život a zdraví, proto byl dopraven na záchytku.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Web: www.mpplzen.cz