Krádeže v obchodech. K seniorovi se dostávali strážníci po žebříku

Nezdarem skončil v pátek dopoledne pokus pětadvacetiletého muže z jižního Plzeňska odcizit v prodejně se sportovním a outdoor oblečením a vybavením v Plzni na Americké zboží v hodnotě téměř tisíc korun.

Podezřelý muž z krádeže si měl do zkušební kabinky vzít hned několik kusů oblečení. U jednoho z nich, konkrétně péřové vesty poté odtrhl pevnou etiketu k ochraně zboží. Přes oblečenou vestu pak přetáhl svoji mikinu a zbylé věci vrátil zpátky do regálu. Takto oblečen prošel kolem pokladny. Dlouho se však ze svého lupu neradoval. U vchodových dveří ho zastavila zaměstnankyně prodejny, která vzápětí kontaktovala linku 156. Mladý muž se hájil tím, že si zkoušel, jak mu vesta sedí pod mikinou. K celé věci se odmítl dále vyjádřit. Jelikož se při dalším prověřování ukázalo, že na jeho předání mají právní zájem policisté, převezli ho strážníci na policejní oddělení.

Na policejní oddělení odvezli strážníci rovněž i třiatřicetiletou ženu. Ta se v neděli v podvečer pokusila z prodejny v ulici U Prazdroje odcizit balení sýra v hodnotě necelých třiceti korun, svůj lup si ukryla do tašky. Prozradil ji především alarm detekčního zařízení u pokladen, když se spustil, jakmile pokladnou prošla. Žena nijak nezapírala a ke krádeži se doznala. Zjištěno ale bylo, že na jejím předání mají taktéž právní zájem muži zákona.

 

Zraněný, opilý a ještě v právním zájmu státních policistů.  To byl muž jednatřicetiletý muž, kterého strážníci našli v sobotu ležet pře domem v Tylově ulici.

Ležel tak, že mu nohy zasahovaly až do silnice.  Na ruce a v obličeji měl viditelná krvácející drobná poranění. Strážníkům, kteří v něm poznali osobu, na jejíž předání mají právní zájem republikoví policisté, si stěžoval na bolest nosu a hlavy.  Kromě strážců zákona tak proto dorazili na místo také záchranáři. Dechová zkouška prokázala, že muži v dechu kolují 2,76 promile alkoholu.  K dalšímu ošetření si ho převzali zdravotníci a celou záležitost pak státní policisté.

S tímto mužem měli strážníci co dočinění též v neděli odpoledne.  V Plachého ulici pospával značně opilý za kontejnery.  Byl ve stavu, kdy byl pomočený a špinavý.  Když mu dali strážníci dýchnout, přístroj na měření hladiny alkoholu v dechu tentokráte ukázal hodnotu daleko vyšší, a to 3,44 promile. Potom co se pokusil vstát, tak se mu podlomily nohy.  Chůzi po svých nezvládal, umístěn byl proto strážníky do protialkoholní záchytné stanice.

Noc v témže zařízení strávil dvaapadesátiletý cizinec. Namol opilý ležel před půlnocí v přístřešku zastávky MHD „ U Práce“. Pro přemíru vypitého alkoholu se nedokázal udržet ani na vlastních nohou.

 

Téměř doslova pastí se stal pro seniora v neděli v podvečer jeho byt, kde žije se svojí ženou. Ta odešla na nákup, avšak zapomněla si vzít klíče, což zjistila při návratu.  Z bytu přitom zaslechla zoufalé volání o pomoc svého muže, který  upadl  a nemohl se vůbec zvednout.  Seniorka se tak dostala do svízelné situace, nemohla se dostat dovnitř.

O pomoc požádala souseda, který zavolal na městskou policii. Po marných pokusech o otevření dveří se strážníci rozhodli pro jinou variantu.  Po žebříku vystoupali k oknu v přízemním patře a speciálním zařízením ho otevřeli, poté se konečně dostali dovnitř, kde našli na podlaze v předsíni seniora ležet.  Jeho stav si vyžádal příjezd záchranářů.  Byl celý pobledlý a třásl se. Stěžoval si na značnou bolest ramene. Hlídka mu poskytla nezbytnou první pomoc. S podezřením na zlomeninu klíční kosti mu byla strážníkem zafixována ruka a přikryt byl dekou, aby byl udržen v teple.  Seniora si převzala k dalšímu ošetření záchranná služba a odvezla ho do zdravotnického zařízení, paní zůstala doma.  O pár minut později se s ní strážníci znovu setkali. Přišla za nimi na služebnu, že si zabouchla dveře od bytu, kde nechala na sporáku vařit vodu na kávu a hledala svého muže. Klíče, které měla v ruce, do zámku od bytu nepasovaly. A tak se opakoval stejný scénář jako předtím. Hlídka se dovnitř dostala dovnitř po žebříku přes okno. Zabránila hrozícímu nebezpečí, sundala konvici s vroucí vodou a vypnula sporák.   Poněvadž byla seniorka zmatená, stále hledala svého muže, nevěděla, kde je, byla přivedena strážníky na jejich služebnu, kde si jí vyzvedla její sestra, která se o ni postarala.

 

V sobotu v noci vyjížděli strážníci městské policie ke dvěma případům z Linky seniorů.

Naštěstí se obě záležitosti obešly bez zranění. Před půl jedenáctou zamířili strážníci do bytu seniora bydlícího v domácnosti v Plzni Na Lochotíně. Pětaosmdesátiletý stařeček doma spadl, když si chtěl zajít na toaletu. Hlídka ho po otevření bytu rezervním klíčem našla ležet ne zemi vedle postele v obývacím pokoji. Pomohla mu a posadila ho na postel.

Zhruba o půl hodiny později vyjeli strážníci na pomoc osmdesátileté seniorce. Té se dostalo stejné pomoci jako muži v předchozím případě. Strážníci ji rovněž našli ležet na zemi vedle postele.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz