3 tipy, jak doma sušit prádlo

Přestože nás chladnější měsíce v roce nutí používat více oblečení, jejich praní a sušení je často náročnější než v létě. Sušení prádla v místnosti může být leckdy obtěžující a zdlouhavé, a proto pokud máme možnost, často si bereme na pomoc sušičku na prádlo. Jde to ale i jinak. Myslete více „zeleně“ a sušte prádlo šetrně a s lehkostí.

Sušička pomůže s velkými kusy prádla

Hektická doba nás často donutí vyhradit si na praní prádla jeden den v týdnu, kdy jej chceme vyprat a usušit ideálně všechno, co se během týdne či dvou nashromáždilo v prádelním koši. V tu chvíli nás může zachránit jedině sušička na prádlo nebo samostatná prádelna. Zkuste ale uspořit zbytečný výdej elektrické energie a do sušičky dávejte jen ty kusy prádla, které v zimě opravdu dlouho schnou, jako je ložní prádlo nebo ručníky. Dobu praní pak zkuste rozložit na menší části do více dní, aby prádlo stihlo pohodlně uschnout i na sušáku.

Prádlo musí dýchat

Jak urychlit sušení prádla v místnosti? Dopřejte oblečení na sušáku nebo šňůře dostatečný prostor. Nesušte jednotlivé kusy prádla přes sebe. Prodlužujete tím dobu sušení, a navíc prádlo často ztratí svou svěží vůni. „Vhodnou volbou může být věžovitý sušák, který umožňuje rozvěšení prádla ve více patrech a šetří tak místo. Prostor klasických sušáků pak lze rozšířit i doplňujícími malými závěsnými sušáky na dveře nebo zábradlí, které usnadní sušení především drobného prádla a nezaberou téměř žádné místo navíc,“ doporučuje Martin Noha ze společnosti Brabantia.

Mokrému prádlu nesvědčí vlhko a zima

Vyprané prádlo usušíte nejrychleji v teplé a suché místnosti. Nepropadejte v zimě pokušení pověsit prádlo na balkon nebo ven. V chladném, a především vlhkém počasí prádlo neuschne, jen se prodlouží doba jeho sušení a do prádla se tak může dostat i plíseň. Ze stejného důvodu není vhodné sušit prádlo ani v koupelně, kde zůstává vlhký vzduch z koupání a prádlo nemá ideální podmínky pro rychlé schnutí. Nejvhodnějším místem může být například ložnice nebo pracovna, pokud nemáte prádelnu. Důležité je ale pravidelné odvětrávání vlhkého vzduchu i parfémů z pracích prášků.

 


Zdroj: