Zraněný muž na chodníku. Pomoc lidem na Lince seniorů

S alkoholem to poněkud přehnal mladý muž z města na severním Plzeňsku. Dnes ve tři hodiny ráno ho hlídka našla při pochůzce spát opilého na lavičce v sadech Pětatřicátníků. Jeho plán dostat se domů pěšky mu nevyšel. Nakonec skončil v péči záchranářů.

Po probuzení se snažili strážníci muži pomoci. Zvedli ho z lavičky, ale on po několika krocích začal vrávorat a stěžovat si, že už dál nemůže. Strážníci ho proto poté posadili na lavičku. Najednou jim začal zvracet.  Protože ve svém stavu ohrožoval svůj život a zdraví, rozhodla se hlídka přivolat své kolegy, kteří by ho odvezli do protialkoholní záchytné stanice. Po převozu do zařízení kde měl ze svého alkoholového opojení střízlivět, se jeho zdravotní stav ale začal náhle zhoršovat. Na místo si proto pro něj přijeli záchranáři a odvezli ho do nemocnice na Lochotíně.

 

Na místní a osobní znalost strážníků stanice Územní strážní služby doplatil v pátek odpoledne mladý muž, který pobýval na území západočeské metropole, přestože to měl zakázané.

Hlídka před pátou hodinou kontrolovala prostory knihovny v centru města. Zde její pozornost upoutal mladý muž u počítače s veřejným internetem.  Díky místní a osobní znalosti o něm strážníci měli povědomí, že mu byl vysloven zákaz pobytu na území města Plzně. Při dalším prověřování se ta to skutečnost potvrdila. V doprovodu strážníků byl odveden na policejní oddělení.

 

Městská policie obdržela před nedělní půlnoci oznámení o osobě ležící na chodníku v Purkyňově ulici.  Po příjezdu na místo strážníci zjistili, že na zemi leží zraněný cizinec.

Byl zakrvácený v obličeji. Hlídka tedy mu poskytla nezbytnou první pomoc. Na pád si cizinec nepamatoval. Strážníkům tvrdil, že ho nic nebolí a chtěl odejít sám domů. Po vyšetření záchranáři byl čtyřicetiletý muž odvezen za asistence strážníka v sanitce do plzeňské nemocnice.

 

O víkendu měli napilno strážníci vyjíždějící k případům klientům Linky seniorů.  Za poslední dny uskutečnili tři výjezdy. Všichni žádající jejich pomoc naštěstí nebyli zraněni.

První o pomoc strážníků žádal před půl čtvrtou ráno muž v Plzni na Slovanech. Muž trvale upoutaný na invalidní vozík upadl doma v obývacím pokoji, kde ho posléze našli ležet strážníci na podlaze. Hlídka ho odtud zvedla a uložila do postele.

Obdobnou pomoc poskytli strážníci následně dvěma seniorkám. Šestaosmdesátiletá žena potřebovala pomoc od hlídky zvednout potom, co upadla doma na chodbě, a pomoc potřebovala také dvaaosmdesátiletá stařenka, která upadla v chodbě bytu.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz