Dešťovou vodu může chytat každý – ani kapka by neměla přijít nazmar

Více informací:

Tereza Pelclová, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420 777 793 726, email: tereza.pelclova@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Ing. Lucie Davídková, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Zelený poklad, mobil: +420 724 589 299, email: info@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org

 

Nadační fond Zelený poklad

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad je pomáhat plzeňským spolkům, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti. Fond už od svého vzniku v roce 1996 podpořil 280 projektů, kterým rozdělil 20 milionů korun. V Plzni fungujeme již 22 let.

Zřizovatelem fondu je město Plzeň a s každoročním vkladem je i jeho hlavním dárcem. Další dary přicházejí od místních firem, zahraničních dárců a dalších subjektů.

Aby Nadační fond Zelený poklad mohl plnit svůj základní úkol, což je udělování nadačních příspěvků spolkům, školám a školkám, je třeba, aby měl stabilně vybudované dva základní programy, a to program dárcovský a program grantový, tedy aby byl schopný na jedné straně finanční prostředky získávat a na druhé straně rozdělovat.

 

Základní grantový program je od začátku obecněji zaměřený na projekty menšího rozsahu s významným komunitním přesahem. Díky němu jsou podporovány programy na ochranu ptactva a živočichů, environmentální programy na školách, ale třeba i rozjezd farmářských trhů, podpora městského včelaření nebo komunitních zahrad.

 

Dalším grantovým programem je již sedmým rokem program Nás učí příroda, který podporuje environmentální aktivity předškolních dětí. Díky Programu přeshraniční spolupráce Cíl EÚS Česká Republika – Svobodný stát Bavorsko 2014-2020 je grantový program doplněn i o vzdělávací aktivity pro pedagogické pracovníky, kteří získávají inspiraci pro přípravu environmentálních programů v partnerské organizaci, vzdělávacím středisku Lias – Grube v Bavorsku.

 

Nadační fond se angažuje i v dalších aktivitách, například podporuje a pomáhá propagovat Víkend otevřených zahrad v Plzni a okolí.

 


Zdroj:

Daniela Vítová

tiskový servis

mobil: 603 736 159

e-mail: d.vitova@volny.cz

www.zelenypoklad.org