Víkend strážníků

Strážníci z odchytové skupiny převezli do péče zvířecích záchranářů malého hlodavce. Obyvatel Krajní ulice ho našel v pátek v  lesíku za domem v Prostřední ulici.

Křeček byl uložen v přepravní kleci, uvnitř které bylo stelivo a zásobník s vodou. Malý hlodavec měl po těle pouze jemné bílé chloupky.  Komu by zvíře patřilo, se nezdařilo zjistit, proto byl převezen do Záchranné stanice živočichů v Zábělské ulici.

Bezpečnou cestu domů pomohli najít strážníci zmatené stařence. Obavu o její zdraví projevil náhodný kolemjdoucí, kterého oslovila s žádostí o pomoc.

Seniorka se ho optala na směr, kudy by měla jít.  Nevěděla a nebyla schopna mu ale říci, kde bydlí.  Proto i z toho důvodu se obrátil na linku městské policie. Vše komplikovalo to, že žena neměla s sebou žádné doklady totožnosti. Hlídka ji tedy odvedla na policejní oddělení, kde se jí podařilo ztotožnit a zároveň také zjistit informaci o jejím ubytování v domově pro seniory Senior residence Terasy.  Strážníci ji do tohoto místa následně doprovodili a předali do péče zaměstnankyně.

 

Strážníci a záchranáři zasahovali v noci ze soboty na neděli v centru města. Za případem, ke kterému vyjeli, stál především alkohol.

Zhruba hodinu po půlnoci byla hlídka vyslána do Smetanových sadů. Zde mělo dojít k potyčce několika podnapilých lidí.  Zraněnou ženu, kterou na místě strážníci našli společně s jejím partnerem, ošetřili. Měla krvácející poranění v obličeji.  Brzy se vysvětlilo, k čemu vůbec došlo. Podle výpovědi devětadvacetiletého muže společně popíjeli na lavičce alkohol. Když k nim přišla skupinka cizinců a začala je obtěžovat, situace se vyhrotila tak, že došlo nejdříve na slovní potyčku, která přerostla ve fyzickou. Přivolaní záchranáři sedmačtyřicetiletou cizinku odvezli k dalšímu ošetření do nemocnice. Dechovou zkouškou u ní byla naměřena hladina alkoholu přesahující tři promile. Ani jeden z dvojice nechtěl záležitost dále řešit.

 

Prozřetelnost matky a rychlý zásah strážníků zachránil život mladé ženě na Doubravce. Vzala si totiž léky a zapila je alkoholem.

K události, kdy mělo dojít k údajnému pokusu o sebevraždu, byla hlídka zavolána v neděli odpoledne. Strážníkům se podařilo dostat až k bytu.  Po intenzivním klepání na dveře jim otevřela žena, která evidentně nebyla v pořádku. Působila na první pohled dost zmateně, téměř nereagovala na podněty, měla rozšířené zorničky, nepřítomný pohled. Na otázky ohledně zdravotního stavu neodpovídala, jen občas pokývala hlavou. Tak se i stalo, když došlo na otázku týkající se požití léků. Souhlasně pokývala a sama jim ukázala krabičku léků s pár prázdnými platy.  Celkový zdravotní stav ženy se najednou začal zhoršovat. Hůře se jí dýchalo, projevila se u ní větší dezorientace. Zjistit se podařilo, že léky zapila vínem. Strážníci ji posadili na židli a poskytli nezbytnou první pomoc.  Aby u ní vyvolali zvracení pro vyprázdnění žaludku, podali jí slanou teplou vodu. Šestadvacetiletá žena skončila v péči záchranářů, kteří ji převezli do zdravotnického zařízení. O psa v bytě se postarala její matka, která věc oznámila. Ze společného telefonátu totiž nabyla dojmu, že s dcerou není něco v pořádku. Případ si převzali státní policisté.

 

Do uzavřených hlavních vchodových dveří obchodního centra na Borech se dobývá nějaký muž, takové oznámení obdržela v neděli ráno hlídka v terénu.

Strážníci muže ještě zastihli na místě. Byl opilý, své jednání omlouval tím, že si neuvědomil, že budovu obchodního centra, kde má provozovnu, otevírají ten den až na osmou hodinu ráno. Hlídku zároveň oslovil na místě muž, který byl svědkem mužova jednání, kdy nejenže mlátil dotyčný agresivně do vchodových dveří, ale také následně úderem dlaní poškodil bankomat, umístěný u dveří. K dalšímu šetření si převzala věc PČR.

Napilno měli v posledních dnech strážníci s pomocí lidem, kteří nezvládli konzumaci alkoholu. K jednomu z případů musela vyjet i zdravotnická záchranná služba.

V pátek odpoledne bylo strážníkům městské policie oznámeno, že čekající osoby na tramvaj  v Dobrovského ulici obtěžuje podnapilý muž.  Devětapadesátiletý cizinec vůbec nekontroloval své jednání, nezvládal ani dostatečně bezpečně chůzi po svých. Z toho důvodu se rozhodla hlídka ho převézt k vystřízlivění na záchytku.

Další problém s opilým člověkem řešili strážníci o pár hodin později. Teprve osmnáctiletý mladík si ustlal v blízkosti silnice. Alkohol ho natolik zmohl, že rovnou usnul. Ani jeho nohy ho dostatečně neposlouchaly, aby mohl z místa odejít po svých. Ve svém stavu tak ohrožoval svůj život a zdraví.

Dalšího jedince, který nezvládl konzumaci alkoholu, zjistila hlídka v sobotu odpoledne u obchodního centra v Obchodní ulici. Vysvlečeného do půl těla a bez bot ho hlídka našla ležet na silnici, kde ho museli řidiči objíždět. Pokaždé, když se pokoušel vstát, tak upadl.  Kromě odřených zad neměl žádné poranění. Dalšího opilého výtečníka našla hlídka ještě záhy na to ležet mezi parkovacími místy.  Byl ve stejném stavu jako jeho známý. Oba muži skončili následně v péči personálu záchytky.

Jinak na tom nebyl ani sedmačtyřicetiletý muž, kterého hlídka sbírala později na chodníku v Kotkově ulici. Výsledek u něj provedené dechové zkoušky přesáhl hranici hladiny alkoholu  3,7 promile.

Posledním oznámením, které mělo souvislost s požíváním alkoholu, se strážníci zabývali v neděli odpoledne. V Habrmannově ulici na Slovanech se povaloval muž na chodníku. U sebe měl větší množství léků, a protože nebylo možné kvůli opilosti zjistit, zda nějaké požil, museli na místo také dorazit záchranáři.  Dechovou zkoušku se u muže nezdařilo vzhledem k jeho značné opilosti zdárně provést. Po vyšetření byl muž dopraven sanitním vozem záchranářů do protialkoholní záchytné stanice.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz