Nová scéna DJKT zažije dopravní Zácpu! / 23.6.

Dopravní zácpa jako námět nové Procházkovy komedie.

Nová scéna DJKT zažije dopravní Zácpu! Nová situační komedie Antonína Procházky bude mít premiéru 23. června 2018. Jedná se o dvanáctou hru oblíbeného autora realizovanou plzeňskou činohrou. V hlavních rolích se představí Monika Švábová, Martin Stránský, Bronislav Kotiš, Apolena Veldová, samotný autor Antonín Procházka a další.

Skřípění brzd, rozčilené hlasy, přelétající vrtulník. Tušíme, že klid harmonické přírody se vzápětí stane dějištěm něčeho mimořádného. Na hlavním tahu dálnice se všechno zastavilo. Zácpa je v obou směrech jízdy. Pomyšlení na odjezd se rovná čirému šílenství…  Marie Caltová, lektorka dramaturgie činohry, přibližuje děj nové Procházkovy komedie: „Dopravní zácpa přivádí na scénu třináct naprosto odlišných osobností v temperamentu, společenském postavení i životním přístupu. Humor pramení z toho, jak se s patovou situací časového vakua, které ohrožuje jejich životní plány, vypořádávají. Hranice mezi neštěstím a štěstím je velice křehká. A tak vyvstává otázka, jestli to, co vidíme jako fatální průšvih, nemůže ve skutečnosti znamenat výhru.“

Známý a úspěšný autor a režisér Antonín Procházka hledá náměty pro svou tvorbu kolem sebe, soustředí se na přítomnost a otevírá divákům témata, která jsou jim známá. Jeho postavy jsou obyčejní lidé, mají obyčejná jména, zaměstnání i problémy. „Vloni v zimě jsme jeli hrát do Brna a zůstali trčet na D1. Bylo zajímavé pozorovat jednotlivé fáze čekání v zácpě. Prvních dvacet minut všichni věří, že se to rozjede, pak všichni znervózní, nervozita narůstá a najednou, tak po hodině, se to zlomí a všem to začne být jedno. Ať už to bylo cokoliv, už to nestihnou. Lidi vycházejí z aut, jedí, druží se,“ odpovídá Antonín Procházka na otázku, co bylo impulzem pro napsání Zácpy.

Antonín Procházka nastoupil do Divadla J. K. Tyla v roce 1977 a svou první hru pro plzeňskou činohru napsal v roce 1988, a to komedii Klíč pro neděli, která dosáhla 100 repríz a vyhrála Diváckou cenu na pražském Festivalu Aktualit. Z dalších jeho her jmenujme alespoň Přes přísný zákaz dotýká se sněhu (2003), Celebrity s. r. o. (2006) nebo stále uváděnou Jednotku intenzivní lásky (2015). „Herecká práce, perfektní znalost souboru, schopnost dívat se pozorně kolem sebe a umění empatie do duše diváka jsou živnou půdou pro jeho komedie,“ vysvětluje úspěch Procházkových komedií Marie Caltová.  „Tonda má velký cit, vážné problémy odlehčuje jemným humorem a dokáže psát hercům role přímo na tělo. Je to už má osmá Procházkova komedie a já jsem za ní moc vděčná. Mám ráda, když se lidi smějí, nabíjí mě to. Je to skvělý pocit, když vidíte, že se baví celé hlediště,“ mluví o připravované premiéře herečka Monika Švábová.