Voliéra ptáků v zoo má nový kabát

Velká voliéra ptáků v zoo má nový kabát i obyvatele, nyní je věnována pohoří Atlas a Maroku.

V roce 1984 byla dokončena a uvedena do provozu druhá velká voliéra v plzeňské zoo. Její válcovitý tvar a umístění ve svahu u afrického výběhu je jednou z dominant zoo. Pro zajímavost „bábovkovitá“ voliéra u pokladny je téměř o 20 let starší.

Voliéra je v nejvyšším bodě vysoká 13 metrů a dvanáctiúhelníková, téměř kruhová plocha stropu má průměr 20 m. Pletivo je nově umístěné uvnitř, aby chovaní ptáci nesedali na konstrukci.

Prakticky po celou dobu provozu ve voliéře žil sup bělohlavý. Historicky se v ní objevili také američtí kondoři krocanovití, u kterých zoo koncem 80. let dosáhla v pořadí 2. umělého odchovu v tehdejším Československu.

V posledních 20 letech zde mohli návštěvníci obdivovat i marabu africké, zoborožce kaferské, jeřáby královské, krkavce, supy kapucíny a mrchožrouty.

Kuriozitou byl dočasný chov kamzíků goralů společně s ptáky kolem roku 2000.

Generální opravu prodělala povrchová úprava ocelové konstrukce. Zde došlo ke kompletnímu otryskání všech vrstev původního nátěru a byl nanesen (nastříkán) třívrstvý nátěrový systém zelené barvy. Tento systém na bázi epoxidů o celkové tloušťce min. 240 µm by měl konstrukci chránit po dobu minimálně patnácti let. Dále došlo k výměně zkorodovaných ocelových lan nesoucí vrchní prstenec za nerezová. Třešničkou na pomyslném dortu byla výměna původního pletiva za svařované poplastované, vyskytující se již na většině našich voliér. Pozorný návštěvník by mohl rovněž zaznamenat změnu v tom, že původní pletivo pokrývalo vnější část ocelové konstrukce a nově provedené pletivo kopíruje vnitřní část ocelové konstrukce.

Kromě supů bělohlavých se po letech znovu objevuje sup mrchožravý (odchovanci Zoo Zlín a Praha) a novou ptačí dominantou voliéry je hejno vzácných ibisů skalních (zatím 9 jedinců). Ti jsou v Plzni zcela poprvé. Osazenstvo doplňují drobné druhy ptáků, kachny, holubi, poštolky a ústřičníci.

Voliéru otevřel náměstek primátora města Plzně pan ing. Petr Náhlík, ředitel Zoo a BZ ing. Jiří Trávníček, pan Václav Klaus z dodavatelské firmy Stavos a ing. Tomáš Peš, kurátor chovu ptáků Zoo Plzeň. Rekonstrukce vyšla na 2,6 mil Kč.


Foto 2x J. Vogeltanz, zbytek M. Vobruba

 

Zdroj:

Mgr. Martin Vobruba

Tiskový mluvčí

Zoologická a botanická zahrada města Plzně,p.o.