Hudební festival Procházky uměním / 8.6.–21.9.

Mezinárodní hudební festival Procházky uměním podpoří kostel v Lukové.

Od června do září chystá hudební festival Procházky uměním na Plzeňsku celkem devět koncertů, propojujících špičkové interprety s duchovními místy a charitativním posláním.

Festival již šestým rokem přináší originální hudební dramaturgie, které posouvají představy o klasické hudbě a zpřístupňují klasickou hudbu širší veřejnosti. Jeho zakladatelka, přední česká a mezinárodně uznávaná violistka Jitka Hosprová pochází z Plzeňska, a právě do plzeňského regionu každoročně putuje výtěžek festivalu na opravu vybraných kulturních památek. Letos jím bude chátrající kostel sv. Jiří v obci Luková ze třináctého století, který proslavila výstava „Věřící“ v podobě sádrových duchů uvnitř kostela.

 

Vzhledem k významnému jubileu našeho národa je motto Jana Viktora Mládka a také našeho festivalu více než výmluvné: „Přežije-li kultura, přežije národ“. Budeme se snažit toto výročí s diváky oslavit umělecky a srdcem. Během pěti úspěšných let se festivalové publikum rozrostlo a nám se podařilo pomoci více než třemi sty tisíci korun historickým objektům v regionu, který je mému srdci z celého světa nejmilejší,“ uvádí Jitka Hosprová.


Severní Plzeňsko díky festivalu navštívila celá řada významných umělců, předních komorních souborů a orchestrů. V rolích průvodců festivalem se vystřídá několik hereckých hvězd: „Mám radost, že pozvání přijali Barbora Munzarová, Jan Šťastný, Miroslav Dvořák a opět se setkáme s Josefem Hervertem i Ondřejem Kepkou. Další uměleckou osobností vedle těch významných hudebních a hereckých je výtvarník Miroslav Spousta, který představí v kapli svaté Anny v Nečtinech svou výstavu Andělská cesta,“ doplňuje zakladatelka festivalu Jitka Hosprová.

 

Zahajovací Symfonický koncert se koná 8. 6. 2018 v plzeňské Velké synagoze; zazní skladby Mozartovy, Hummelovy či Stamitze v podání Jitky Hosprové, famózního houslisty Jaroslava Svěceného, oceňovaného operního pěvce Filipa Bandžaka a Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Z dalších osmi koncertů v Plzeňském kraji se čtyři konají ve spolupráci s festivalem Západočeské Baroko. Procházky uměním Plzeňskem se odehrají 22.6. v Plasích; 7.7. v Nečtinech; 13.7. v Březíně; 20.7. v Rabštejně nad Střelou; 31.8. v Dolní Bělé; 7.9. v Manětíně; 18.9. v Žihli a 21.9. v Chyši.

 

Na všechny koncerty je vstupné dobrovolné. Festival se koná pod záštitami prvního náměstka primátora města Plzně Martina Baxy a europoslance Jiřího Pospíšila.  Speciální poděkování patří festivalu Západočeské baroko, v jehož spolupráci se konají koncerty v Nečtinech, Březíně, Ranštejně a Manětíně. Partnery festivalu jsou Plzeňský kraj a Město Plzeň, Kooperativa a.s.; Státní fond kultury ČR; Ferona a.s.; Západočeská energetika a.s.; Hopa, Bohemia Records; Tatiana a Florea.

 

Více na www.prochazkyumenim.cz

 

PROGRAM FESTIVALU

 

  1. června / PÁ / 19:00
    Plzeň / Velká synagoga v Plzni
    „Slavnostní zahajovací koncert“

Jitka Hosprová – viola
Jaroslav Svěcený – housle
Filip Bandžak – baryton
Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně
Martin Peschík – dirigent
Jiří Vejvoda  – průvodce Procházkou

Program: MOZART / HUMMEL

*****

  1. června / PÁ / 10:30 (pro školy), 18:00
    Plasy / Open air (prostor před hospodářským dvorem)
    „Kníže Metternich“

Jitka Hosprová – viola
Žesťový kvintet Hudby Hradní stráže a Policie ČR
Josef Hervert – průvodce Procházkou

Program: PURCELL / BACH / MOZART / BENDA / STANĚK / HÄNDEL

*****

  1. července / SO / 18:00
    Nečtiny / Kaple sv. Anny
    „Andělská cesta“

Lubomír Brabec – kytara
Ladislav Horák – akordeon
Jitka Hosprová – viola
Miroslav Spousta – výtvarník

Program: VIVALDI / TROJAN / PIAZZOLLA

*****

  1. července / PÁ / 18:00
    Březín / Kostel sv. Bartoloměje
    „Emanuel Mensdorff-Pouilly“

Petr Wagner – viola da gamba
Jitka Hosprová – viola
Přemysl Vacek – loutna

Program: MARAIS / FINGER / BACH

*****

  1. července / PÁ / 18:00
    Rabštejn nad Střelou / Kostel Panny Marie Sedmibolestné
    „Pluh z Rabštejna“

Martina Kociánová – mezzosoprán
Kateřina Englichová – harfa
Jitka Hosprová – viola
Miroslav Dvořák – průvodce Procházkou

Program: SCARLATTI / MOZART / HÄNDEL / VIVALDI / DUSÍK

*****

  1. srpna / PÁ / 18:00
    Dolní Bělá / kostel Povýšení sv. Kříže
    „Osud dolnobělských židů“

Jitka Hosprová – viola
Zemlinsky Quartet
Barbora Munzarová – průvodce Procházkou

Program: ZEMLÍNKSÝ / HANS / KRÁSA / DVOŘÁK

*****

  1. září / PÁ / 10:30 (pro školy), 18:00
    Manětín / Kostel sv. Jana Křtitele
    „Slavné sochy manětínské“

Maurizio Sciarretta / Itálie – housle
Jitka Hosprová – viola
Sukův komorní orchestr
Jan Šťastný – průvodce Procházkou

Program: VIVALDI / SUK / BODOROVÁ

*****

  1. září / ÚT / 18:00
    Žihle / Kostel sv. Václava
    „Chanson dans la nuit“

Jitka Hosprová – viola
Kateřina Englichová – harfa
Ondřej Kepka – průvodce Procházkou

Program:  SALZEDO / RAVEL / VEJVODA / DEBUSSY

*****

  1. září / PÁ / 18:00
    Chyše / Zámek
    „Viva Republika“

Jitka Hosprová – viola
Štěpán Rak – kytara
Matěj Rak – kytara

Program: BACH / RAK

 

 

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE

 

O Jitce Hosprové

 

Vystudovala Konzervatoř v Plzni a u doc. Jana Pěrušky absolvovala Akademii múzických umění v Praze. K violovému mistrovství ji po studiích dovedl legendární italský violový virtuóz Luigi Alberto Bianchi. Jako zakládající členka Bennewitzova kvarteta získala cenné komorní vzdělání. Společně s harfistkou Kateřinou Englichovou a lucemburským flétnistou Carlo Jansem založila v roce 2005 Bohemia Luxembourg trio, se kterým vystupuje v rámci Evropy. Debutovala sólovými koncerty v Londýně, Vídni, Paříži, Stockholmu, Římě,  Miláně, Santiagu de Chile, Brazílii, Hong kongu, Washingtonu, D.C. a New Yorku. Na svých koncertech se představila ve většině evropských zemí. Vystoupila také na řadě světových hudebních festivalů. Pro český a francouzský rozhlas uskutečnila desítky nahrávek a live koncertů. Na svém kontě má řadu českých a světových premiér skladeb pro violu, vystupuje s předními českými a světovými orchestry. Hraje na český nástroj – model z roku 2012 Petra Zdražila.

 

Luková: k historii kostela a výstavě „Věřící“

 

Kostel sv. Jiří je dominantou obce Luková. Stával tu už ve třináctém století. Za husitských válek byl pobořen. V šestnáctém století se dočkal oprav a přestavby, už v následujícím století ho však zničil požár. Ani ten ale jeho historii nezavršil. Následovala další přestavba – získal svou nynější novogotickou podobu a byl obohacen o věž. Po nějakém čase ale začal chátrat. (…) Roku 1968 při pohřbu spadl kus stropu a kostel byl pro veřejnost uzavřen. Poté probíhaly už jen práce, které měly zabránit jeho úplnému zániku. Byla opravena věž, zabezpečena sakristie, odstraněna sanktusní věž v havarijním stavu a provizorně spravována střecha. (…)

 

Roku 2012 si kostel vybral student Jakub Hadrava pro výstup své bakalářské práce. Do kostela přišli dobrovolníci, které obalil igelitem, překryl prostěradly a krajkami a zalil sádrou. Vzniklé odlitky od té doby poněkud netradičně zdobí interiér kostela a připomínají duše věřících, kteří zůstali kostelu věrni i v dobách nejtěžších. „Díky dílu Jakuba Hadravy se dostal kostel do pozornosti veřejnosti,“ vypráví dobrovolný správce kostela a výstavy Petr Koukl. „Za letošní rok navštívilo kostel již sedm set návštěvníků. Velký zájem je i ze zahraničí. Měli jsme tu návštěvu i z Paraguaye.“ Návštěvníci sem proudí ze zemí západní Evropy, ale už i jiných kontinentů a během prohlídky se zajímají, jak kostelu pomoci. Pomalu tak vzniká sbírka z dobrovolného vstupného, které bude také použito na opravu kostela. (…) Díky opravám z peněz církve, dobrovolného vstupného a zájmu veřejnosti se kostel nakonec přeci jen dočká úplné záchrany a jeho lavice uvnitř se opět zaplní živými. Do té doby je po domluvě otevřen jen návštěvníkům výstavy.

 


Zdroj:

Mirka Reifová
Public Relations

+420 606 090 801

mirkareifova/publicrelations