Hledáte novou práci? Nyní je na to nejlepší čas

Otázky a odpovědi odborníků z Počítačové školy Gopas a pracovního portálu Profesia.cz, na co si dát pozor při psaní životopisu i během samotného pohovoru.

Vyplatí se při psaní životopisu vlastní kreativita? A na co si dát pozor?

= odpovídá Tomáš Krejčí, odborník Počítačové školy Gopas

Nepatřičná kreativita jako příliš druhů písma a životopis hýřící barvami zaujme snad jen při přijímání na čistě kreativní pozice. Životopis by měl mít určitou strukturu a jeho délka by neměla přesahovat 2 strany A4. Na internetu najdete řadu vzorů a šablon, z nichž můžete vybírat. Je dobré ale porovnat několik zdrojů, abyste našli podobu, která odpovídá pozici, o kterou se ucházíte – jinak by měl vypadat životopis člověka, který stojí o místo v bance a jinak kreativního grafika nebo marketingového specialisty. K častým chybám pak patří nesourodé řádkování, číslování nebo odrážky. Profesionálně nepůsobí ani mezera mezi jednotlivými odstavci, kterou jste provedli dvojitým stisknutím klávesy enter nebo nevyužívání stylů písma. Klasickou chybou je také vložení portrétní fotografie, která soubor nafoukne na velikost několika MB. Dostatečně kvalitní fotografie by se rozhodně měla vejít do 200 kB.

Jak se připravit na první pracovní pohovor?

= odpovídá Michal Novák, odborník pracovního portálu Profesia.cz

Především si zjistěte o společnosti, ve které se jdete ucházet o práci, co nejvíce. Najděte si jejich web, můžete kouknout i na facebookové stránky, abyste zjistili více o tom, čím daná firma „žije“. Zkuste si promyslet možné odpovědi na pár otázek, které obvykle u pohovoru padnou – jaké máte pracovní zkušenosti, vzdělání, silné či slabé stránky. V případě, že se pracovními zkušenostmi ohánět nemůžete, nezapomeňte zmínit brigády, praxe, zapojení do různých projektů nebo práci pro neziskový sektor. Počítá se vše, co dokazuje, že jste činorodý a aktivní člověk.

Na pohovor vyrazte s dostatečným časovým předstihem a dejte si záležet na tom, jak se upravíte. Při pracovním pohovoru sice rozhodují především kvalifikační předpoklady, ale i personalista je jen člověk, který si o vás udělá dojem během prvních 30 sekund. U pohovoru se chovejte přirozeně, vyvarujte se přehnané žoviálnosti nebo přezíravého chování. Buďte připraveni na vše – někteří personalisté si zakládají na tom, že pokládají netradiční otázky a zajímá je vaše schopnost reagovat. Neodpovídejte za každou cenu hned a překotně, rozmyslete si, co chcete říct.


Zdroj: