Odchov makaka lvího – ve středu byly mláděti 3 měsíce

Makak lví – odchov po osmi letech a nová generace na světě.

Do Plzně dorazil první samec tohoto druhu jménem Mak v roce 1981 ze Zoo Liberec. Sehnat nepříbuznou samici bylo v tehdejších podmínkách takřka nemožné. V roce 1992 obdržel dvě různé partnerky, ale na založení rodiny bylo vzhledem k vysokému věku (18 let) již pozdě. Po Makově úhynu se vedení zoo dlouho nerozmýšlelo a během krátkého období dovezlo 6 nových jedinců.  Z nich byly vytvořeny dva páry. Pozoruhodným jevem se po odstranění mříží ve venkovní expozici stala skutečnost, že makakové se nebojí vstupovat do vodního příkopu, kde sbírají různé drobnosti, a to až po krk. Opice se totiž obvykle vodě vyhýbají.

Po několika letech přišla na svět první mláďata Mirunky a Bruna – Viki (1996) – plzeňský prvoodchov a Maki (1998), která potom prožila dospívání v již modernizované nezamřížované velké vnitřní expozici se skalou za sklem. Od té doby se postupně rodila další mláďata, štafetu přebrala Vikina a její patner Wuppi, potom její dcery. Samec Hubert v roce 2001 zemřel, dožil se unikátního věku 30 let.

V roce 2010 zaznamenala jejich tlupa stěhování do nového stylového pavilonu v rámci afrických a asijských expozic se samostatným ostrovem jako venkovním výběhem.

Makak lví je snad nejhezčí a jeden z nejvzácnějších z makaků. Postaru se také nazývá wanderu (domorodé jméno) nebo opice vousatá. Wanderu dorůstá velikosti 45 – 61 cm, ocas délky 25 – 39 cm je zakončen štětičkou; dosahuje hmotnosti 15 kg. Po 165 dnech březosti mívá 1 mládě, o které pečuje 2 roky. Samice dospívají v 5, samci až v 8 letech! Hlavní potravou jim jsou plody, listí, ořechy.

Po další generační výměně je zde nyní dospělý samec Nagar, který přicestoval v roce 2016 z Ostravy a dvě samice z vlastního odchovu –  Pavlína (*2008), matka letošního mláděte a poslední mládě z minulé generace, Madla (*2010).

Nejnovější mládě přišlo na svět 16.2. 2018. Je to po 8 letech od posledního úspěšného odchovu samičky z ledna 2010. Je to pravnouče Miruny, vnouče Vikiny.


Foto: Kateřina Misíková

 

Zdroj:

Mgr. Martin Vobruba

Tiskový mluvčí ZOO Plzeň