O osudu populárního náměstíčka rozhodnou politici

Populární dřevěné náměstíčko na Kollárce má namále. Rozhodnou radní.

Už ve čtvrtek 10. května politici rozhodnou, jestli si sousedé z Kollárovy ulice a okolí budou moct i nadále užívat dřevěné náměstíčko, které vlastními silami vybudovali. Místní obyvatelé si ho velice oblíbili, ale komise Rady města Plzně na konci dubna nedoporučila výpůjčku pozemku, kde náměstíčko stojí. To by znamenalo konec populárního místa.

Místní strávili desítky hodin při vymýšlení projektu, shánění peněz na stavbu i při samotném montování a nechtějí se smířit s tím, že teď přijde všechno vniveč. Politici ve vedení města přitom často zdůrazňují, že chtějí zlepšit bezpečnost v ulicích a přesně to se podařilo díky tomuto dřevěnému náměstíčku. “Často tady sedí rodiče s dětmi, kolemjdoucí nebo odpočívají senioři, takže to tady vlastně přirozeně hlídáme, aby se v ulici plné zastaváren nic nestalo. Musím říct, že to funguje a jako máma dvou malých dětí, jsem za to moc ráda. Doufám, že radní svým rozhodnutím pomůžou našim snahám o kultivaci ulice,” říká iniciátorka sousedského života a předsedkyně spolu Kollárka jinak Jana Eismanová a dodává, že se dokonce podařilo snížit počet hlučných občanů, kteří v okolí dříve rádi trávili volný čas.

 

“Věřím, že se podaří koaliční partnery přesvědčit, aby nechali dřevěné náměstíčko na Kollárce i nadále. Díky němu se podařilo zvýšit bezpečnost, ale také vizuálně zkultivovat okolí. A navíc pomáhá tomu, aby se místní seznamovali a prohlubovali tak sousedské vztahy,” upozorňuje náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Místní čas od času místo společně uklidí a na podzim tady uspořádali masopustní koncert.

“Kollárka má velký potenciál, ale dlouho tady chybělo místo, kde by se sousedé mohli neformálně setkat, poznat, posedět a poklábosit. Proto jsme tady vybudovali tuhle jednoduchou dřevěnou náves. Může ji využívat každý a teď přichází ideální čas, aby se tu konaly divadlo pro děti nebo třeba klidný koncert,” uzavírá Eismanová.

 

Dřevěné náměstíčko také pomáhá budovat pozitivní povědomí o Kollárově ulici a okolí. Jedním z důkazů je, že fotka náměstíčka se stala jednou z nejpopulárnějších příspěvků na oficiálním Facebooku města Plzně. Sousedé místo vybudovali vlastními silami, sami si na ně sehnali financování a také jej ve spolupráci s městskými metaři uklízí. Město tedy na jeho provoz v podstatě skoro nemusí finančně přispívat.

 


Zdroj:
David Hájek, Kollárka jinak, tel.: 777119368

www.facebook.com/kollarkajinak