Víkend strážníků

Pracovník ostrahy obchodu v ulici U Prazdroje zadržel v pátek v podvečer na prodejně dva lapky, kteří si chtěli odnést bez zaplacení zboží.

Dvaatřicetiletý Plzeňan chtěl bez placení pronést balení dunajské klobásy, když procházel přes pokladnu, spustil se výstražný systém. Přivolaní strážníci s tímto mužem vyřešili přestupek na místě pokutou.  Jinak však dopadla záležitost cizince, který se do obchodu také vydal. Přes pokladnu se pokusil pronést balení loveckého salámu. Už při jednání bylo zřejmé, že je pod vlivem alkoholu.  U sebe neměl žádné doklady, svou totožnost nebyl schopen sdělit ústně. Identitu se nepodařilo ani ověřit kvůli jeho opilosti na oddělení Cizinecké Policie. Dechovou zkouškou, které se muž podrobil, bylo zjištěno, že mu v dechu koluje víc jak 1,5 promile.  Jelikož byl ve stavu, kdy nekontroloval své chování, převezli ho strážníci do protialkoholní záchytné stanice a celá záležitost byla dořešena po jeho vystřízlivění.

Krádež v obchodě vyjeli řešit strážníci také v sobotu. V prodejně v Doudlevecké ulici zadržel pracovní k ostrahy dvaačtyřicetiletou  ženu. Ta jím byla viděna, jak na prodejní ploše strká pod triko zboží v hodnotě přesahující částku 200 korun a s ním prochází pokladnou, aniž by za něj zaplatila. Dalším prověřováním hlídka zjistila, že na předání ženy mají právní zájem státní policisté.  Proto byla převezena na policejní oddělení.

 

Jen pár kroků za pomoci strážníků musel do protialkoholní záchytné stanice absolvovat osmatřicetiletý Plzeňan, který odpočíval v dost podroušeném stavu na lavičce v patře na II. poliklinice.

V pátek dopoledne ho tam našla hlídka městské po předchozím telefonickém oznámení. Byl silně znečištěný, silně páchl po alkoholu. Při jakémkoliv pokusu o samostatnou chůzi neustále padal na zem.

I v sobotu zamířila hlídka městské policie s opilou osobou do protialkoholní záchytné stanice, kde střízlivěla, tentokráte s namol opilou cizinkou. Žena posedávala na zemi v centru města.  Vůbec nekontrolovala své chování, nohy jí kvůli opilosti neposlouchaly a svým jednáním bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví.

Do stejného zařízení převezli v neděli ještě třiačtyřicetiletého muže. Na městskou policii bylo ve večerních hodinách nahlášeno, že na náměstí Republiky nedaleko veřejných toalet dochází k vzájemnému napadání několik osob. Strážníci se snažili skupinku na sebe pokřikujících lidí uklidnit. Na místě si hlídka nemohla dotyčného nevšimnout, neustále vstával a padal na zem. Muž se podrobil po převozu na záchytku dechové zkoušce. Test na přítomnost alkoholu odhalil, že v dechu muži kolují 2,30 promile.

 

 

Zdravotnická záchranná služba vyjížděla v sobotu v noci k případu do centra města. Hlídka městské policie na náměstí Republiky našla během pochůzky muže, který potřeboval jejich pomoc.

Dvaatřicetiletý muž, jenž seděl na chodníku a byl opřen o zeď domu, si stěžoval na svůj předchozí kolapsový stav, se kterým byl nedávno údajně hospitalizován. Přitom zmiňoval fakt, že ho brní hlava a hovořil opětovně o obavě, že by se mohl kolaps opakovat. Záchranáři muže převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice na Lochotíně. Před transportem se muž ještě podrobil dechové zkoušce. Jejím výsledkem byla naměřená hladina alkoholu 2,75 promile.

 

 

V neděli odpoledne vyslal operační strážník hlídku městské policie do jedné z restaurací na Borech, kde mělo docházet k fyzické potyčce.

Přímo před provozovnou zastihli dvaadvacetiletého muže se zakrvácenýma rukama. Hlídce na otázku co se mu stalo, prohlašoval, že praštil pěstí do zdi, k napadení možná došlo v baru. Jenže v restauraci strážníci nalezli devětatřicetiletého muže s obličejem od krve. Ten tvrdil, že ho na toaletách z neznámých důvodů napadl cizí muž, pěstí do obličeje. Při řešení události začal mladý muž staršímu vulgárně nadávat a jeho urážkám se nevyhnula ani hlídka městské policie. S hlídkou mladík nespolupracoval, dokonce se pokusil z místa posléze utéct, a to i přes výzvu, aby na místě setrval do vyřešení celé věci, ale v tom mu bylo zabráněno a skončil s rukama v poutech. Celou záležitost si pak na místě převzala k dořešení PČR.

 


Zdroj:

Pužmanová Jana
Tisková mluvčí Městské policie Plzeň
Perlová 3, 301 00, Plzeň
Tel: +420 378 036 902, +420 724 095 017
E-mail: puzmanova@plzen.eu
Web: www.mpplzen.cz