Chraňte své mazlíčky proti parazitům!

Blíží se jaro a s ním bohužel i výskyt nepříjemných parazitů, kteří mohou znepříjemnit život nejen vašemu pejskovi či kočičce, ale i vám. Nečekejte tedy, až v srsti najdete první klíště, blechu nebo jiného parazita a od jara do podzimu předcházejte těmto cizopasníkům správným podáním antiparazitik.

Spot on nebo obojek?

Mnoho z vás řeší otázku, zda je lepší obojek nebo aplikace přípravku spot on neboli pipety. Krom těchto nejběžnějších antiparazitik existují ještě spreje a pudry. Jak obojky proti blechám a klíšťatům tak aplikace pipety mají své výhody a nevýhody.

Obojek i pipetu vybíráme pro konkrétní zvíře, pokud to výrobce nabízí zohledňujeme věk (štěně, kotě dospělý jedinec) a váhu (S,M,L,XL) či velikost kolem krku u obojků. Nikdy nedávejte obojek či pipetu určenou pouze pro psy kočce a naopak. Účinná látka, která je naprosto bezpečná pro psy může být smrtelná pro kočky! Pro lepší výběr vám představíme nejpoužívanější obojky a pipety.

Obojek proti blechám a klíšťatům

Výhoda obojků tkví především v délce účinnosti (až 8 měsíců), Pozvolné uvolňování účinných látek z obojku je k psímu organismu šetrnější než v případě jiných farmaceutických přípravků. Obojky jsou vodě odolné, uzpůsobené k trvalému nošení. Nevýhodou může být větší jednorázová investice a ne všechny obojky jsou zcela bez zápachu.


Foresto

Obojek Foresto představuje větší investici, ale jeho účinnost vyniká nad ostatními obou účinnosti. Odpuzuje a hubí klíšťata 8 měsíců, blechy po dobu 7-8 měsíců.Je účinný také proti jejich nedospělým stádiím. Za dlouhou dobou působnosti stojí moderní kombinace látek Imidaklopridu a Flumetrinu a jejich pozvolné řízené uvolňování. Je bezpečný pro lidi i ostatní zvířata a omezuje riziko přenosu onemocnění přenášených parazity. V neposlední řadě je pak zcela bez zápachu. Je vyráběn ve dvou variantách, pro kočky a malé psy do 8 kg a psy nad 8 kg.


Sergeant´s Dual Action

Obojek Sergeant´s Dual Action hubí blechy a klíšťata po dobu 6 měsíců, včetně jejich vývojových stádií. Působí dvojím způsobem, vrchní vrstva jako repelent a spodní vrstva jako pudr vstřebávající se do podkoží. Ochranu zajišťují účinné látky Propoxur, Phenotrhin a Dikarboximid, které doprovází příjemné vanilkové aroma. Mohou je používat koťata a štěňata od 3 měsíců i feny v období březosti a kojení.


Scalibor

Obojek pro psy k ochraně proti klíšťatům, komárům a pakomárům po dobu 5-6 měsíců. Účinná látka Deltamethrin se nošením obojku rovnoměrně rozšíří po těle psa. Na parazity má okamžitý odpuzující a rychle usmrcující účinek. Obojek je pachově neutrální a voděodolný, ale neměl by se dostat do kontaktu se šampónem, který odmašťuje. Mohou jej používat březí i kojící feny.


Kiltix

Obojky Kiltix jsou účinné proti blechám a klíšťatům po dobu až 7 měsíců. Hubí a odpuzuje klišťata ve všech stádiích a sterilizuje samičky klíšťat, což předchází výskytu klíšťat v okolí Vašeho psa. Účinné látky zůstávají na srsti a nevstřebávají se do pokožky a krve, takže nehrozí žádné zdravotní potíže a komplikace způsobené intoxikací.


Francodex

Obojky Francodex jsou vyráběny bez PVC a ftalátů, s extraktem z margosy – přírodní repelent. Obojek chrání před napadením parazity, jako jsou blechy a klíšťata po dobu 4 měsíců. Vyráběny jsou jak pro psy tak pro kočky a koťata. Díky extraktu z markosy mají příjemnou vůni.


Spot on (pipety)

Spot-on pipety neboli kapky se aplikují za krk zvířete (stačí jen rozhrnout srst a nakápnout), jsou repelentní přípravky sloužící jako alternativa pro ty, kterým vadí neustálá přítomnost antiparazitického obojku na krku zvířete. Pro kočku jsou bezpečnější, nehrozí nebezpečí zachycení – větev, plot atd. Nevýhodou pipet je jejich relativně krátká účinnost a kumulovaně tedy i vyšší pořizovací cena, neboť aplikace kapek se musí během roku až 9x obnovovat.


Frontline

Frontline účinkuje po dobu 1-2 měsíců proti blechám, klíšťatům a všenkám ve všech vývojových stádiích. K účinné látce Fipronilu jsou však cizopasníci stále častěji odolnější. Proto je na trhu k dostání i jeho vylepšená varianta Frontline Combo, poskytující ochranu doplněnou o další účinnou látku Methoprenum. Fronline Combo určený pro kočky, lze také aplikovat na fretky.


Advantix

Pipeta Advantix chrání po dobu 1 měsíce psa před klíšťaty, komáry, bodavými mouchami a všenkami. Parazity nejen usmrcuje, ale též odpuzuje, čímž zabraňuje přenosu infekčních onemocnění. Je určen pouze pro psy.


Effipro Duo

Pipeta Effipro Duo ochrání psy a kočky před blechami a jejich vývojovými stádii a klíšťaty. Poskytuje douhodobou ochranu proti vývoji bleších vajíček. Blechy a klíšťata usmrcuje kontaktem, brání vývoji nedospělých stádií blech po dobu 3 měsíců.


Francodex

Pipety Francodex působí po dobu jednoho měsíce proti blechám, klíšťatům a komárům. Jsou vyrobeny z margosy a pyrethrum extraktů, působí jako repelent. Díky vitaminu E, je kůže hydratovaná a vlasový folikul je zpevněný. 94,9% složek je přírodní a pochází z ekologického zemědělství.


Jak se zbavit blech a klíšťat u psa a kočky

Pokud již má váš pes či kočka blechy a klíšťata, pak je potřeba vydezinfikovat pelíšek, boudu a místa kde se pes či kočka pohybuje. Vajíčka a larvy blechy přežívají několik měsíců a čekají na svého hostitele. Pro tyto účely jsou vyráběny spreje, např. Bolfo. Psa či kočku vykoupejte v antiparazitním šamponu. Poté aplikujte vhodná antiparazitika.

 


Zdroj:

www.protext.cz (matoli s.r.o.)