Vrácení ojetého vozu

Dobrý den, koupil jsem na inzerát ojeté auto, ale v krátké době po zakoupení se objevily závady, které budu muset nechat opravit. Domluvil jsem se s prodávajícím a ten mi nabídl slevu. Při opravě se objevila další závada a tak chci auto vrátit. Můžete mi poradit jak postupovat?
ilustrační foto

Koupě použitých věcí, zejména aut, je vždy tak trochu sázka do loterie, protože pochopitelně nelze zjistit o věci veškeré informace, které jsou pro rozhodnutí o koupi podstatné. Každopádně bychom se o to měli snažit a dále pak samozřejmě doporučuji učinit smluvní ujednání písemně a zde se zase snažit eliminovat případné následky špatné koupě.
Nicméně pokud již ke koupi došlo a objeví se nějaké vady, je třeba vycházet z příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (OZ), upravujících práva z vadného plnění, tj. § 2099 a následující. Problematika je popsána vcelku podrobně a záleží na více okolnostech, zejména na tom, kdy se vady projevily, zda věc tyto vady měla již při koupi, jakého charakteru jsou vady a podobně. Odobně jako v předchozí právní úpravě se vady rozdělují podle toho, zda plněním s nimi došlo k porušení smlouvy podstatným způsobem nebo nepodstatným. Podle toho se pak určují práva kupujícího.
Ve Vašem případě zřejmě došlo k porušení smlouvy nepodstatným způsobem a s prodávajícím jste se dohodli na slevě z kupní ceny. Podle ustanovení § 2107 odst. 3 OZ pak ale kupující nemůže provedenou volbu bez souhlasu prodávajícího změnit.
Proto doporučuji vyhledat právní pomoc a domluvit se na dalším postupu s advokátem.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz