„Chlapi, život je hořký,“ říká Mistryně výčepní 2018 Hana Baniová

Reklama

Vítězkou soutěže Radegast Mistr výčepní 2018 se stala Hana Baniová z restaurace Assen Poruba v Ostravě-Porubě. Na druhém místě skončila Michaela Schmidtová z Řízkárny Veranda ve Frýdku-Místku a třetí místo si do Zlína odváží Petr Adámek z Radegastovny REX. Soutěž uspořádal již počtvrté pivovar Radegast. Oceňuje tak výčepní, kteří umí perfektně načepovat správně hořké pivo z Nošovic. Na show, kterou z čepování piva umí udělat ti nejlepší výčepní, vytvořili návštěvníci skvělou atmosféru.

Finálového klání se zúčastnilo čtrnáct soutěžících, kteří uspěli v regionálních kolech. Zajímavostí letošního finále soutěže bylo vysoké zastoupení žen. Do finále se jich probojovalo devět. Na finálový souboj, který se uskutečnil v nošovickém pivovaru a v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, přijeli výčepní z Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a  Jihomoravského kraje.

„Jednoznačně platí, že sládek pivo vaří, ale výčepní ho dělá. V Radegastu si vážíme výčepních, kteří čepují pivo jen v perfektní kvalitě. I proto jsme rádi, že se do soutěže Radegast Mistr výčepní hlásí stále více lidí s láskou ke správně hořkému pivu. Rovněž nás těší, že se soutěže účastní čím dál více ženy, a jak dnes ukázaly, umisťují se na předních pozicích,“ řekl Ivo Kaňák, ředitel pivovaru Radegast.

Letošní finále soutěže začalo dopoledne v nošovickém pivovaru Radegast. Na výčepní zde čekal nejprve test jejich znalostí, ve kterém museli prokázat, že opravdu dobře rozumějí celému procesu vaření piva a péči o něj. Odpoledne se finalisté přesunuli do Starých koupelen v Dolních Vítkovicích, kde je čekala druhá část finálového souboje – praktická zkouška z čepování. Při ní museli dokázat, že umějí dokonale načepovat správně hořké pivo Radegast – jedno na hladinku a druhé „na dva razy“.

Kromě ředitele pivovaru a dalších odborníků na vaření i čepování piva zasedl v porotě známý herec a ostravský patriot Norbert Lichý. „Velice si to tady užívám, poněvadž jsem milovník hořkého piva Radegast. Musím říct, že soutěžící jsou velmi šikovní, takže rozhodování je složité. Až jako porotce soutěže Radegast Mistr výčepní jsem si uvědomil, jak je těžké dobré pivo vlastně načepovat,“ řekl Lichý.

„Je to úžasný pocit, určitě to pořádně oslavím. Bylo velmi náročné se připravit, hlavně psychicky. Ale já miluji čepování piva, baví mě učit se. Měla jsem výborné kamarády – výčepní, výborné lidi kolem sebe, kteří mi moc pomáhali, a patří jim za to dík,“ řekla Hana Baniová, vítězka soutěže Radegast Mistr výčepní roku 2018, která tím také převzala do opatrování putovní dřevěnou sochu patrona Beskyd Radegasta od posledního vítěze Dalibora Charváta z Tusto Titanium Brno.

Většinu výčepních – finalistů bude možné osobně potkat během festivalu Colours of Ostrava, kde jeho návštěvníkům načepují hořké pivo Radegast ve skvělé  kvalitě. Zúčastní se také Radegast dne, který se uskuteční 1. září 2018 v pivovaru Radegast v Nošovicích.

Pivo Radegast, které vyniká správnou hořkostí, si lze každý den vychutnat ve více než 2 000 restaurací a hospod po celé České republice, ale také ve 14 konceptových hospodách – Radegastovnách, kde čepují čerstvé tankové pivo, které chutná stejně jako v pivovaru. Má přesně tu hořkost, vůní a charakter, jaké mu vtisknul sládek při vaření.


Zdroj:
Jitka Němečková
tisková mluvčí Plzeňského Prazdroje
Mobil: +420 731 193 191
Email: jitka.nemeckova@asahibeer.cz

Reklama