Žákům ISŠ Cheb slouží nový traktor

Žákům oboru Agropodnikání ISŠ Cheb slouží ve výuce nový traktor.

Zbrusu nový kolový traktor Zetor Proxima CL 80 (7441.15) Stage III B používají žáci oboru Agropodnikání ISŠ Cheb, kteří studují v odloučeném pracovišti v Dalovicích. Díky tomu mohou prověřit své schopnosti v řízení moderního zemědělského stroje a kromě maturity tak získat bezplatně i řidičský průkaz na traktor.

Na pořízení traktoru získala škola dotaci ve výši 90 procent nákladů z programu Ministerstva zemědělství ČR pro Centra odborné přípravy, zbývajících 10 procent uhradil Karlovarský kraj, který je zřizovatelem školy: „Celkové náklady na pořízení Zetoru Proxima jsou 1 milion 187 tisíc korun s DPH. Jde o spolehlivý zemědělský stroj, který dosahuje vysokého výkonu a obstojí i v náročných podmínkách. Proto se tyto typy používají zejména v zemědělství nebo v lesnictví. Jsme rádi, že žáci mohou absolvovat praktickou výuku v moderním traktoru a jsou pak mnohem lépe vybaveni pro budoucí uplatnění,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Novým traktorem jezdí žáci druhého a třetího ročníku odloučeného pracoviště ISŠ Cheb oboru Agropodnikání. „Traktor slouží především pro výuku autoškoly ve druhém ročníku. V rámci praxe a odborných předmětů Základy mechanizace a Stroje a zařízení je samozřejmě k dispozici i pro výuku dalších ročníků naší školy. Odborné zemědělské předměty je v současnosti nutné učit s moderní technikou, protože farmy s těmito novými stroji již běžně pracují,“ uvedl statutární zástupce ředitele ISŠ Cheb Zdeněk Perlinger.

S moderním strojem budou pracovat i budoucí studenti oboru Agropodnikání, kteří úspěšně absolvují přijímací řízení na ISŠ Cheb. I po sloučení dalovické školy s chebskou budou nově přijatí žáci dále studovat v Dalovicích. Veškeré informace o škole i o studiu najdou zájemci na stránkách: http://www.iss-cheb.cz/zemedelske/

 


Zdroj:
Mgr. Jana Pavlíková
tisková mluvčí
Krajský úřad Karlovarského kraje
tel.:       +420 354 222 130
mobil:   +420 736 650 308
e-mail: jana.pavlikova@kr-karlovarsky.cz
www.kr-karlovarsky.cz