Osobní bankrot

Dobrý den, mám finanční problémy, chci vyhlásit osobní bankrot, ale nevím přesně jaké jsou podmínky, jestli bych je byl schopný splnit. Známý mi říkal, že teď se podmínky měnily a že je to jednodušší. Můžete mi poradit?

ilustrační foto

 

Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon – IS), jak už je z jeho názvu zřejmé, upravuje situace, jako je ta Vaše, tedy zjednodušeně řešení platební neschopnosti dlužníka. S účinností od 1.7.2017 skutečně platí novela zákona, která poměrně významně změnila tzv. osobní bankrot, neboli oddlužení, jak je označeno v zákoně. Neprošla asi nejvýznamnější změna, tj. možnost oddlužení bez povinnosti splatit věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek, jako je tomu v současné době. Tato hlavní podmínka tak zůstává a dále zůstává podmínkou to, aby byl dlužník v úpadku, tj. aby měl závazky alespoň ke dvěma věřitelům a byl v prodlení s placením závazků víc než třicet dní.
Podstatnou změnou je způsob podání návrhu na oddlužení, kdy zákon nově určuje povinnost dlužníka – pokud sám nemá vysokoškolské právnické či ekonomické vzdělání nebo nesložil zkoušku insolvenčního správce, nechat se zastoupit některým ze zákonem vyjmenovaných subjektů. Za úplatu zejména advokátem, notářem a insolvenčním správcem nebo bezplatně neziskovými organizacemi a subjekty, které získají adreditaci Ministerstva spravedlnosti.
Pokud tedy splňujete výše uvedené podmínky, obraťte se na některý z uvedených subjektů, který Vám sdělí všechny podstatné okolnosti a případně Vám návrh vypracuje.


Na dotazy odpovídá:

JUDr. Jiří Vlasák
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ
Plzeň, nám. Republiky 2

www.akvlasak.cz