Velikonoční pomlázka originálně – na lodi

Velikonoční pomlázka na lodi: magický Dubrovník, idylické Toskánsko, sopečná Sicílie.

 

Velikonoce se dají oslavit i originálně: stovky kilometrů od domova, a navíc v teple a klidu. Také v Chorvatsku se barví vajíčka a podle tradice se s nimi dokonce přiťukává, nechybí ani tance v krojích. Italským ulicím zase vévodí karnevaly s nevšedními maskami a pojídáním velikonočních palačinek. Strávit svátky jara v prázdninové destinaci se přímo nabízí, stačí ke čtyřem volným dním přidat krátkou dovolenou a vyrazit. A kde jinde si užít první sluneční paprsky než na moři? Pronajmout si loď je snadné a Itálie i Chorvatsko jsou pro takto pojatý rodinný pobyt jako dělané. Tipy, kam se vypravit, přináší Jiří Zindulka, hlavní kapitán společnosti ZINDULKA, která se specializuje na pronájem lodí po celém světě a v Jaderském a Středozemním moři jich má v nabídce několik stovek.

 

Dubrovník

Díky malým vzdálenostem mezi ostrovy nabízí Chorvatsko kromě jachtingu i dostatek prostoru pro odpočinek a opalování se, pro rodinnou dovolenou je tedy ideální. A Dubrovník je všeobecně považovaný za vůbec nejkrásnější město na chorvatském pobřeží Jadranu. Oblast Dubrovníku zahrnuje, kromě samotného města, ještě ostrovy Korčula, Lopud nebo Mljet s nedotčenou přírodou. Jachting je zde jedinečným koktejlem zážitků: unikátní architektura a historie, gurmánské zážitky, zátoky s písečnými plážemi pro děti a restauracemi pro rodiče. Nedaleko od Dubrovníku se navíc nachází Černá Hora, je tedy možné absolvovat také plavbu do Boky Kotorské, půvabné černohorské zátoky zaříznuté 30 kilometrů hluboko do vnitrozemí.

 

 

Toskánské ostrovy

Možná nejidyličtější jachtařská oblast vůbec se středobodem v podobě ostrova Elba, který je vhodný pro procházky po slunných pláních, ovocných sadech či vinohradech a odkud si serpentinami můžete udělat výlet na nejvyšší horu ostrova Monte Capanne s ohromujícím výhledem na celý ostrov i Středozemní moře. Kotvit tu budete v krásných zátokách a na večer se uchýlíte třeba do malebného starobylého přístavu, jakým je například středověké Portoferraio. A ztrácet čas vařením v lodní kuchyni by byl opravdu hřích: téměř v kterékoli rodinné „trattorii“ se vám dostane lahodného, přesto jednoduchého pokrmu z čistě regionálních surovin, připraveného tradičně na otevřeném ohni, a samozřejmě v typicky italském duchu slow food.

 

Západní Sicílie

Sopky Stromboli a Etna, města Catania, Mesina Agregento nebo Liparské ostrovy, všechno místa, která berou dech. Která další místa si na Sicílii stojí za návštěvu? Západní část ostrova mezi městy Palermo a Trapani není tolik zasažena konzumem, těžko tu budete hledat supermarket nebo dokonce nákupní centrum. Nakupuje se na místních trzích, obědvá a večeří se v restauracích jenom to, co ulovili rybáři ten den z moře. Nad městem Trapani stojí za to vystoupat do starověkého kamenného městečka Erice, kde se objevíte v úplně jiném světě. Po cestě směrem k Palermu určitě nepřehlédnete nádherný park Zingaro, který se táhne 7 kilometrů podél nedotčeného pobřeží zálivu Castellammare, který lemují horské hřebeny. Malebnou krajinu dotváří malé zátoky a strmé útesy. Park se chlubí velkou rozmanitostí a hojností živočišných druhů a bohatou florou. Oblast má také bohatou archeologickou minulost, což dokládají jeskyně Uzzo, které patří mezi první pravěká sídliště na Sicílii. Směrem dále na východ se tyčí už jedinečné Palermo, kde na vás dýchne atmosféra jedinečného velkoměsta a stovek měšťanských paláců.

 

 


Zdroj: