Dermatoložka odpovídá na časté dotazy ohledně péče o pleť

MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology odpovídá na dotazy:

 

Je mi 38 let a začínají mě trápit hlubší vrásky na obličeji. Jaké kosmetické metody jsou v tomto věku vhodné?

Máte-li na obličeji již viditelné vrásky například kolem úst. Je ideální vyzkoušet výplňové materiály na bázi kyseliny hyaluronové. Ty se v rukou lékařů jednoduše a bezbolestně injekčně aplikují. Na rozdíl od botolutoxinu neztratíte mimiku a výplň se v těle zcela vstřebá. Výplňové materiály jsou přínosem především v doplnění kontur a objemů v částech obličeje, kde s věkem dochází k poklesu kůže. Jde o kruhy pod očima, propadlé tváře, nosoretní vrásky – tzv. marionetty nebo pokleslé koutky úst. Všude tam se navrácením plnosti dosáhne mladšího výrazu. A pak je tu ještě vyplňování konkrétních jednotlivých hlubokých vrásek, které bývají mezi obočím, na tvářích a v podstatě kdekoliv na těle.

 

Ráno mi často trápí opuchlé oči. Jsou nějaké tipy, jak tento problém zmírnit?

Příčinou opuchlých očí mohou být jak dědičné dispozice, tak nedostatek spánku, dlouhodobé namáhání očí, stres, málo vitaminů, špatný životní styl nebo nevhodná péče. Také se může stát, že pokud se večer důkladně neodlíčíte, můžete se ráno probudit s napuchlými víčky. Pokud vás trápí těžká nebo napuchlá víčka či otoky v okolí očí, je vhodné používat speciální odlehčené přípravky často v podobě chladivých gelů. Ráno doporučuji samozřejmě nejprve důkladnou očistu a poté aplikaci vychlazené termální pleťové vody, následně lze použít vychlazené gelové polštářky nebo gelovou masku na oči. Chlazení očí je jedním z nejrychlejších způsobů, jak odstranit otok. Pokud nemáte doma gelovou masku, zkuste během pár minut vychladit v lednici dvě čajové lžičky, které následně přiložíte na oči. Teprve poté do očního okolí vklepejte krém, který působí i proti otokům.

 

Chtěla bych poradit, jak nejlépe pečovat o pokožku, abych předešla viditelným pórům, které mě dlouhou dobu trápí.

Pórovitá pokožka je daná genetickou dispozicí, kterou nelze zcela odstranit, nicméně vhodnou péčí je možné tento problém zmírnit. Základem je pravidelné ranní a večerní odličování a očista pleti. Jen tak lze odstranit nahromaděné nečistoty, vyčistit póry a omezit jejich ucpávání a rozšiřování. Pokožku samozřejmě čistíme i v případě, že nejsme nalíčené. Ideální je používání kvalitní nealergizující kosmetiky, nejlépe testované a certifikované dermatology. Nevhodné jsou produkty s olejovou strukturou a příliš „těžké“ přípravky. Vyhněte se i masážím prováděným olejíčky. Zapomeňte také na make-upy s olejovými přísadami. Svým pacientkám také radím ráno omývat obličej vychlazenou termální vodou, která pokožku nejen probouzí a prokrví, ale také trochu stahuje póry.

 


Zdroj:

Iveta Nebesařová

iveta.nebesarova@gmail.com