Manželé Kuchařovi a Karel Retter v Galerii umění KV

Karlovy Vary zahajuje ve čtvrtek 25. ledna ve své hlavní budově dvě výstavy karlovarských umělců – sochařů Antonína a Gisely Kuchařových a malíře Karla Rettera.

 

A. Kuchař – Kutnohorský havíř, před 1953

Manželé Kuchařovi patří k nejvýraznějším uměleckých osobnostem poválečného Karlovarska, k prvnímu poválečnému sledu českých výtvarných umělců v příhraničním regionu. Přestože zde vytvořili řadu děl, i ve veřejných prostranstvích, dodnes se neuskutečnila ani jedna jejich monografická výstava. Výstava, jíž galerie splácí tento dluh, představuje jen zlomek tvorby obou manželů,  je složena z portrétních děl obou autorů.


Karlovarského malíře, a také pedagoga, Karla Rettera, přibližuje výstava více než čtyřiceti díly, která jsou výběrem z jeho tvorby. Výstava představuje dvě výrazné oblasti, kterými se autor po celé tvůrčí období od počátku 50. let až po sklonek let devadesátých 20. století zabýval, a to malby olejem a akvarelem. Doménou Karla Rettera byla krajinomalba. Krajinářství, které patřilo k nejsilnějšímu proudu výtvarného umění na Karlovarsku v druhé polovině 20. století, získalo v tvorbě Karla Rettera velmi zaujatého, ale také velice skromného a neokázalého tvůrce.
Vernisáž výstav začíná v 17 hodin.