Oslavy příchodu Nového roku v Plzeňském kraji

V noci na přelomu roků 2017 / 2018 vyjeli hasiči v Plzeňském kraji pouze ke dvěma událostem, které prokazatelně souvisejí s pyrotechnikou. V prvním případě hasiči v Klatovech vyprostili z klece u boudy psa, kterého vyděsily petardy, a v druhém případě v Plzni uhasili krabice od petard.

První zásah, který souvisel se zábavní pyrotechnikou, měli hasiči v Klatovech. Krátce po třiadvacáté hodině v ulici Tyršova vyprostili vyděšeného psa, který uvízl hlavou v kleci u boudy. Majitelé nebyli doma, do péče si ho převzala jejich sousedka.

V Plzni asi čtvrt hodinu po jedné hodině ráno na křižovatce ulic Čechova a Dobrovského hasiči z PS Slovany uhasili hořící papírové krabice od zábavní pyrotechniky. Při požáru žádná škoda nevznikla.

U dvou nočních požárů je zábavní pyrotechnika pouze jednou z mnoha možností. Po půlnoci hasiči na Rokycansku zasahovali u požáru stodoly. Kromě již zmiňované zbloudilé pyrotechniky se prověřuje i jako další verze příčiny vzniku požáru nedbalost či úmysl. V Plzni uhasili hasiči kontejner na papír, kde příčina vzniku požáru není jasná, a to, že ji zapálila pyrotechnika, je pouhá spekulace.

Šestnáct minut po půlnoci vyhlásilo operační středisko poplach profesionálním i dobrovolným hasičům v Radnicích, zároveň i jednotkám SDH Břasy a Přívětice, a vyslalo je do Skelné Huti k požáru neobydleného stavení, které z části slouží jako tělocvična. Druhá část i půdní prostory jsou nevyužívané. Při požáru shořely dřevěné schody a oheň se rozšířil i na dřevěný štít. Hasičům se podařilo požár dostat pod kontrolu do deseti minut od příjezdu první jednotky a úplnou likvidaci velitel zásahu ohlásil čtvrt hodinu po druhé hodině ráno. Požár způsobil škody odhadem za dvě stě tisíc korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje. Jednou z možností je zbloudilá pyrotechnika, v úvahu ale dále připadá i jiná nedbalost či úmysl. V ranních hodinách se na místo požáru vrátí vyšetřovatelé z řad HZS a PČR.

V Plzni v ulici Lábkova hasiči z PS Střed uhasili kontejner na papír. Příčina vniku požáru není známá. Ke škodě při požáru nedošlo.

V ranních hodinách vyjeli hasiči k požáru stodoly do Třebčic, u kterého vyšetřovatelé prověřují dvě možné verze, ale pyrotechniku již vyloučili.

Na nový rok úderem šesté hodiny ráno vyslalo operační středisko profesionální i dobrovolné hasiče z Nepomuku do Třebčic k požáru stodoly. Současně vyhlásilo poplach i jednotkám v obcích Kasejovice a Žinkovy. V půl sedmé ráno dostali hasiči požár pod kontrolou a pár minut po osmé ráno nahlásil velitel zásahu likvidaci. Požár napáchal škody předběžně za 225 tisíc korun, z toho 200 tisíc na budově a zbylou částku na uhynulých králících. Vyšetřovatelé prověřují dvě možné příčiny vzniku požáru, v obou hraje hlavní roli nedbalost. Podezření na pyrotechniku se jim podařilo v ranních hodinách vyloučit.

 

Zdroj: HZS Plzeňského kraje

LPP