Studenti navrhují experimenty do vesmírné družice

Projekt studentského satelitu Pilsen Cube II, který nechá v příštím roce Plzeň vyslat do vesmíru, vstoupil do další fáze. Středoškoláci pracovali necelé dva měsíce na návrhu soutěžních experimentů, jež by chtěli v rámci unikátního počinu města a Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) dostat na oběžnou dráhu. Po prezentaci jednotlivých pokusů odborná porota poslala do dalšího kola šest soutěžních týmů. Unikátní projekt Pilsen Cube je součástí konceptu Smart City Plzeň. Ten přináší nejen chytrá řešení pro pohodlnější život občanů, ale podporuje právě například i aktivity v oblasti technického vzdělávání dětí a mladých lidí.

 

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171227204946_001_ls.png

 

„Další část projektu spočívá v tom, že studenti již sestavují ve spolupráci s odborníky
z Fakulty elektrotechnické ZČU prototyp navrženého experimentu. Ten musí odevzdat nejpozději do 12. února 2018. Komise poté rozhodne, které z pokusů budou implementovány přímo na palubu družice,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, organizace, jež za město projekt zastřešuje.

 

Do druhého kola poslali porotci experimenty, které se zabývají testováním procesorů a pamětí, měřením úhlové rotace satelitu, testováním infračervené kamery, testováním CMOS kamery, testováním magnetometru a měřením radiačního prostředí uvnitř satelitu. Podle Ivo Veřtáta z fakulty elektrotechnické jsou všechny postupující experimenty nadějné. „Jsem velmi rád, že přihlášené nápady na realizaci experimentů se vzájemně nevylučují z hlediska jejich činnosti na satelitu a pokud se podaří jednotlivým týmům udělat experimenty dostatečně miniaturní a s nízkou spotřebou, mohly by se do vesmíru podívat všechny. Zapojení téměř čtyř desítek studentů do soutěže nás všechny v týmu PilsenCUBE příjemně překvapilo a těšíme se na další kolo soutěže, kde již dojde na realizaci prototypů přihlášených experimentů. Je také dobře, že každý z experimentů může být takovým prvním základním kamenem pro realizaci komplikovanějších systémů na budoucích studentských satelitech,“ uvedl Ivo Veřtát.

 

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20171227205315_001_ls.png

 

Cílem projektu Pilsen Cube II je nastartovat zájem mladých lidí o kosmické technologie a postupně z nich vychovávat specializované odborníky v dané oblasti. Studenti mají díky ojedinělému projektu jedinečnou možnost poslat svůj nápad do vesmíru a dostat se tak k cenným údajům z oběžné dráhy. Město jej podpořilo částkou 1,5 milionu korun. „Máme radost z toho, že projekt má u studentů úspěch, a to i za hranicemi západočeské metropole – kromě středoškoláků z Plzně a Plzeňského kraje se do něj zapojili také studenti z Jihlavy, Zlína nebo Prahy. Pokud se chce Plzeň stát městem výzkumu, vývoje a inovací, je investice do vzdělávání nezbytná. Je důležité, abychom pro mladé lidi tvořili nové a zajímavé příležitosti a rozvíjeli tak jejich talent,“ doplnil primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

 

Satelit bude dokončen v roce 2018, v druhé polovině roku odborníci plánují jeho předání zprostředkovatelům k vypuštění do vesmíru. Více informací je k dispozici na webu www.pilsencube.cz.

 

Zdroj: TZ Magistrátu města Plzně

LPP