Jak si usteleš, tak si lehneš!

Aneb je zdravotní matrace opravdu zdravotní?

Vážení čtenáři. Jmenuji se Josef Chvál a jsem majitel prodejního centra POSTELE ChváL. Nábytkem pro spánek se zabývám většinu svého produktivního věku, ať už jako výrobce, tak v posledních letech zejména jako prodejce. A proto se mě lidé často ptají, jakou matraci si mají vybrat a jaká matrace je vlastně zdravotní, když to výrobci prakticky píšou u všech…

 

Je to taková hra. Zákaznici chtějí slyšet, že matrace je zdravotní, luxusní, vysoké kvality, vynikajících vlastností a přes to levná, a dost výrobců to u matrace napíše. Zákazník dorazí do obchodního centra a vedle sebe vidí matraci za patnáct set. Hned vedle je matrace za osm tisíc. Jelikož je na obou napsáno, že jsou zdravotní, tak s ohledem na to, že se zákazník nedočká další rady, na pohled v nich není žádný velký rozdíl, logicky se rozhodne pro tu levnější.

 

Rozdělení matrací není tak složité, jak by se mohlo zdát, ale když se neporadíte, je to většinou loterie bez výhry.

 

Právě proto je vždy dobré navštívit specializovanou prodejnu se školeným personálem. V našem centru zdravého spánku, v Plzni na Šumavské 2, jsme schopni poradit, vysvětlit a doporučit. Je velký rozdíl v použitých materiálech jádra matrace i látky potahu. A to jak v kvalitě, tak v ceně.

 

Ale i přesto cena není zcela určujícím prvkem. To, co je vhodné a zdravé pro jednoho, nemusí být vhodné pro jiného. Můžete si koupit super drahou matraci, a ve spojení s roštem, který není pod tuto matraci vhodný bude mít vlastnosti levného molitanu. My u nás v centru všechna potřebná rizika se zákazníkem probíráme, aby vynaložené finance odpovídaly očekávání.

 

Matrace musí mít především správné ortopedické vlastnosti (tzn. pružnost, a další vlastnosti, případně zonování), aby docházelo k co nejmenšímu tlaku na páteř, a ta díky tomu zůstávala v přirozené poloze. Matrace s vysokou tuhostí může být pro naše záda špatná volba, stejně jako matrace příliš měkká. Samozřejmě na výběr tuhosti má také vliv naše váha.

 

Např. Latexové matrace (ale kvalitní latexové matrace) nabízí nejvyšší míru bodové elasticity, díky níž jsou mimořádně flexibilní a komfortní. Přírodní latex navíc neposkytuje zázemí bakteriím, plísním a roztočům. Jejich jediné nevýhody jsou dvě. Vyšší cena a jejich vyšší váha. Jejich hmotnost je více než trojnásobná oproti levné matraci. Rozdíl v kvalitě je ale obrovský. Stejné kvality lze samozřejmě dosáhnout i na vhodně zvolené taštičkové (pružinové) matraci.

 

Samozřejmostí je také správný výběr látky. A co se dozvíte jen u odborníků, je správný výběr matrace k jejímu podkladu. Můžeme doporučit správný rošt, abyste od své matrace získali co nejvíce kvalitního odpočinku. Je třeba také vzít v úvahu, že matrace by se měla měnit cca po 8 letech.

 

Přijďte se k nám do centra poradit, abyste ve svém výběru nepochybili. 

Váš Josef Chvál, odborník na zdravé spaní, to je Vaše jistota dobrého nákupu.