Startuje desátý ročník Logické olympiády

Letos již podesáté zve Mensa ČR hravé děti a mládež z celé republiky k účasti na Logické olympiádě. Registrace do soutěže probíhá až do konce září na stránce www.logickaolympiada.cz.

Širokou paletu nejrůznějších soutěží pro žáky a studenty doplňuje unikátní soutěž Logická olympiáda, v níž o úspěchu rozhoduje namísto znalostí a vědomostí logické uvažování, pohotovost, představivost a rychlost úsudku. Na rozdíl od oborových soutěží typu matematické, fyzikální, či biologické olympiády nabízí Logická olympiáda úlohy nezávislé na úrovni vzdělání, a proto se mohou této soutěže účastnit děti a mládež od předškolního věku až po středoškoláky. Účast v soutěži je mimo jiné dalším ze způsobů, jak rozpoznat u dětí nadání a vzbudit u nich zájem o rozvoj individuálních vloh.

„Daří se nám přivést děti a mládež blíže k logickým úlohám a významným úspěchem bývá i odhalování skrytých talentů, k čemuž potřebujeme i spolupráci škol a pokud možno zapojení celých školních tříd plošně,“ vysvětluje Petr Čavojský, místopředseda Mensy ČR. V loňském roce se soutěže zúčastnilo 61 451 soutěžících z 2 909 škol. V Karlovarském kraji se do soutěže zapojilo 2166 žáků a studentů.  Soutěž je pořádána v pěti věkových kategoriích pro děti od 3 do 20 let.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170918160532_001_ls.png

„Zájemci se mohou registrovat na webových stránkách www.logickaolympiada.cz, a to až do 30. září, od října pak začíná základní kolo soutěže. To opět proběhne on-line, přihlásit se a soutěžit je možné z kteréhokoliv počítače připojeného k internetu. Nejúspěšnější řešitelé postoupí do krajských kol a následně do celorepublikového finále, které se uskuteční koncem listopadu v Praze a v němž budou děti soutěžit o hodnotné ceny,“ doplňuje Petr Čavojský

Generálními partnery soutěže Logická olympiáda jsou škola OPEN GATE a Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION.

Díky partnerům v našem kraji a těmi jsou hlavně města a firmy, které mají zájem rozvíjet a podporovat nadané děti, kteří v budoucnu mají potenciál se dále rozvíjet se daří zajistit odpovídající ceny pro soutěžící. V krajském kole si každý soutěžící odnese malou pozornost a většina soutěžících i hodnotnou deskovou hru. „Deskové hry dokáží úžasným způsobem dostat děti od počítačů a dokáží rozvíjet sociální cítění a logické uvažování.“ dodal Petr Čavojský. Je zapotřebí všem sponzorům a podporovatelům poděkovat.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170918160628_001_ls.png

Záštitu nad soutěží v našem kraji převzala hejtmanka Karlovarského kraje Mgr.Jana Vildumetzová.

Mensa je mezinárodní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace.  Mensa České republiky byla založena v roce 1989 a od té doby se věnuje mnoha aktivitám pro své členy i širokou veřejnost. Mezi nejdůležitější patří dlouhodobá spolupráce se školami v oblasti práce s nadanými dětmi, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.

 

Vzorové úlohy:

Kolik čtverců je na obrázku?

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170918160327_001_ls.png

 

Úloha z Ordinace v růžové zahradě.

Bobo každé pondělí, úterý a středu lže, kdežto jeho žena Heduš lže ve čtvrtek, pátek a v sobotu. V ostatních dnech mluví pravdu. Jednou se ovšem potkali a proběhl následující rozhovor:

  • Bobo: „Včera jsem lhal.“
  • Heduš: „Jo, já taky.“

Který je den?

 

Správné odpovědi :

Čtverců je 35

Který je den : čtvrtek

 

 

Zdroj: TZ Krajského úřadu Karlovarského kraje

LPP