Ingredience:
250 g polohrubé mouky, 250 g škvarků, 2 žloutky, 8 lžic mléka, 2–4 lžic smetana, 2 lžíce bílého vína, 10 g droždí, sůl
na potření: 1 vejce
Postup:
Připravíme si klasicky kvásek.
Mouku na válu smísíme s nasekanými škvarky, osolíme, přidáme vykynutý kvásek a všechny ostatní přísady. Pečlivě vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme, překládáním složíme do šátečku a necháme chvíli odpočinout. Toto opakujeme celkem třikrát.
Nakonec z něj vyválíme asi na prst silný plát a z něho vypichujeme placičky o velikosti pětikoruny, které necháme asi 3 hodiny kynout na plechu.
Pagáčky pomažeme rozšlehaným vejcem (předtím můžeme povrch nařezat do ozdobné mřížky) a pečeme v horké troubě do zlato-červena.
Pro MAGAZÍN OKO z portálu plného receptů www.recepty.eu