Návštěva ministryně školství a projekty Plzně

Západočeská metropole se v rámci České republiky řadí mezi města s nejlepší technickou podporou a vybaveností svých škol. Na mateřských a základních školách zřizovaných městem mají děti a učitelé k dispozici přes 300 interaktivních tabulí a přes 3000 počítačů, pracují s tablety, roboty, sadami pro bádání Pasco a dalšími pomůckami. Kromě toho Plzeň vymýšlí a realizuje aktivity propojující mateřské, základní, střední školy i univerzitní prostředí, spustila unikátní iniciativu Smart Edu Plzeň. Město má své Centrum robotiky, buduje centrum pro podporu kybernetického průmyslu, připravuje volnočasový komplex Krašovská 30 i velké technologické centrum. Hlavní projekty dnes vedení města představilo ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřině Valachové, ta mimo jiné označila přístup Plzně k digitálnímu vzdělávání za jedinečný.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170320190313_001_ls.png

 

„Jsem ráda, že zejména programování se tu popularizuje například i zde v rámci Centra robotiky způsobem, který je příjemný pro děti, je vidět, že je to baví,“ řekla novinářům ministryně. Podle svých slov chce vybojovat pro školy co nejvíce peněz umožňující podporu právě i takových aktivit, které realizuje Plzeň. „Jde o to, aby v rámci školského rozpočtu měli ředitelé dostatek finančních prostředků pro takzvané volitelné předměty nebo zájmové aktivity dětí ve školních družinách,“ vysvětlila Kateřina Valachová.

http://www.foto.oko24.info/vydano/2017_1/20170320190418_001_ls.png

 

„Chceme si touto cestou vychovávat techniky, děti, které se do budoucna možná stanou odborníky na přírodní vědy. Mým přáním je, aby město Plzeň bylo městem výzkumu, vývoje a inovací,“ zdůraznil mimo jiné primátor Martin Zrzavecký.

 

Podle Evy Herinkové, náměstkyně pro oblast školství a sociálních věcí, bude Plzeň podporovat na svých školách nové vestavby, přístavby a hlavně vybavení nových učeben, a to zaměřených právě na matematiku, fyziku, přírodní vědy, polytechnické vzdělávání vůbec. „V tomto směru se nám daří. Příkladem oživování výuky je zapojování robotů,“ řekla. Vzorem může být Masarykova základní škola v Plzni, kde je součástí rozvrhu samostatný předmět Základy robotiky v 1. ročníku a Robotika v 6. ročníku. V letošním roce pomáhá radnice se začleňováním programování a robotiky do výuky i na 20., 21. a 28. základní škole, využívají tam roboty v matematice, anglickém jazyce, českém jazyce, přírodovědě a dalších, a to na prvním i druhém stupni.

 

Unikátní je také plzeňská inciativa Smart Edu Plzeň, která propojuje všechny stupně vzdělávacího systému, existuje komplexní návaznost mezi mateřskou školou, základní a střední školou a univerzitním prostředím. O techniku se může začít dítě či student v Plzni zajímat v kterémkoliv věku. „Pro jednotlivé stupně vzdělávacího systému pořádáme různé aktivity. V Centru robotiky, jež nedávno oslavilo první rok provozu, realizujeme volnočasové činnosti, jako jsou například kroužky robotiky, programování nebo 3D tisku. Hodně se osvědčily soutěže, které dokážou děti přivést zábavnou formou k technice. V rámci střední a vysoké školy umíme zprostředkovat zajímavé trainee programy, s vysokoškolskými studenty spolupracujeme na bakalářských a diplomových pracích a snažíme se je posunout blíž k začátkům vlastního podnikání,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, pod kterou Centrum robotiky patří.

 

 

S přesahem na podnikatelský sektor dokončuje nyní město centrum pro podporu kybernetického průmyslu Dronet. V něm naleznou zázemí firmy podnikající v oblasti znalostní ekonomiky, zejména oblasti dronů, ale zároveň bude sloužit právě studentům, kterým chce Plzeň vytvořit zázemí pro budování vlastních podniků.

 

Za jedinečný dnes označila ministryně Kateřina Valachová také připravovaný projekt Krašovská 30, v němž město Plzeň buduje takzvané Aktivity centrum Krašovská. V areálu o rozloze 15 tisíc metrů čtverečních, jenž má čtyři budovy včetně velké tělocvičny, vznikne po úpravách moderní komplex pro sportování a tanec. Určen bude všem věkovým kategoriím, centrum bude fungovat po celý rok, sedm dní v týdnu, podpoří menší kluby, zlepší podmínky pohybové rekreace. Zázemí pro vyžití poskytne Plzeňanům i upravené venkovní prostředí, jehož součástí mají být oddychové terasy a veřejná „griloviště“. „Ráda bych takový projekt viděla i v jiných městech. Zajímavý je tím, že jde o komplexní dílo spojující sport, hudbu a tanec, a bude v něm moci sportovat každý bez rozdílu věku,“ dodala Kateřina Valachová.

 

Zdroj: TZ Magistrátu města Plzně