Vedení kraje jednalo se zdravotníky nemocnice v Chebu

Krajská rada bude hledat řešení personálního zajištění chebské interny a dalších oddělení. Zdravotníci zatím dostanou od března přidáno 10 procent a kraj nabídne benefity lékařům a sestrám pro využití ve volném čase. Takový byl závěr jednání hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové a krajského radního pro oblast zdravotnictví Jana Bureše s lékaři a sestrami interního a dalších oddělení nemocnice v Chebu. Se zdravotníky diskutovali na základě jejich výzvy, která popsala především trvající personální nouzi na jednotlivých odděleních a nastolila požadavek zvýšení platů s podmínkou, že pokud se kraj a management nemocnice nebudou situací zabývat, začnou především internisté podávat výpovědi.

„Byla jsem v chebské nemocnici hned na začátku ledna a mluvila jsem s několika primáři a lékaři o tom, že chybí personál ve všech nemocnicích, o plánované rekonstrukci nemocnice v Chebu, která zlepší zázemí a prostředí právě pro práci lékařů a sester. Odjížděla jsem bez jediného náznaku, že mám řešit rostoucí problém na interně. Hned bych se do toho pustila a s internisty bych na místě hovořila o jejich požadavcích. Osvětlili jsme si stav kolem navýšení platů, které sice nařídila vláda, ale nezohlednila to v úhradové vyhlášce. Na svém jednání s vládou 20. února, kam pojedu s kolegy hejtmany jako předsedkyně Asociace krajů, budu požadovat, aby se věc řešila systémově, nebo budeme stát za čas zase před stejným problémem. Ještě předtím však v nejbližší době svolám celé vedení kraje a jsem připravena udělat maximum pro to, aby se problémy v chebské nemocnici vyřešily,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Primář chebské interny Stanislav Adamec hejtmanku informoval, že na interně nyní chybí 19 sester, na chirurgii 16 a na oddělení ARO 9, plný stav ale nemají ani na dalších odděleních. Z toho důvodu nemocnice redukovala lůžka intenzivní péče. Zdravotníci proto především požadují, aby kraj našel možnost zaplatit sestry, protože ty by pak neměly důvod za vyššími platy odcházet například do lázeňských zařízení nebo do sousedního Německa. „Byla jsem překvapená, že zdravotníci nebyli spokojeni s příspěvky, které internistům v regionálních nemocnicích nabídlo bývalé vedení kraje. Šlo o 7 tisíc měsíčně pro lékaře a dva tisíce pro sestry. Vyvolalo to kritiku ze strany ostatních oddělení, na něž se příspěvky nevztahovaly, pro některé sestry to byl prý dokonce důvod k odchodu,“ dodala hejtmanka.

Podle krajského radního Jana Bureše je důležité, aby se problémem ve zdravotnictví konkrétně v Karlovarském kraji zabývalpřímo stát. „Náš kraj je společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem zařazený mezi strukturálně postižené regiony. Kromě jiných oblastí jsme dlouhodobě hendikepovaní i ve zdravotnictví, protože blízkost sousedního Německa, kde mají zdravotníci podstatně vyšší platy, nám v tomto ohledu zrovna nepomáhá. Tohle všechno by měla vnímat vláda, posílení financí by se mělo řešit na centrální úrovni,“ vysvětlil radní a dodal, že se zasadí o získání benefitů pro lékaře a sestry, o které mají sami zájem, ať už se to týká volných vstupů do bazénu, na kulturní akce a dalších příležitostí.

V závěru se zdravotníci se zástupci kraje shodli na tom, že se budou vzájemně informovat o dalším posunu v jednání. Jak uvedla jedna z hlavních sester chebské nemocnice Miroslava Korseltová, navýšení platů o 10 procent vítají, ale není dostatečné. „Nicméně vnímáme pozitivní přístup paní hejtmanky a pana Bureše, předpokládáme, že se spojí s generálním ředitelem nemocnice a budou nám podávat zprávy o výsledku jednání. Domluvili jsme se, že se kraj vyjádří do konce příštího týdne,“ upřesnila.