Plzeňsko jede

I v letošním roce se desítky tisíc předškolních i školních dětí z našeho regionu vypraví do divadel, na koncerty či výstavy. Jejich kulturní zážitky podpoří Karlovarský kraj v rámci svého unikátního programu nazvaného Děti, mládež a kultura. Vyčlenil na to z krajského rozpočtu 2, 5 milionu korun.

„Tento program má za úkol umožnit dětem a mladým lidem, aby se dostali na divadelní představení, hudební pořady, výstavy, nebo se účastnili zážitkových dílen. Pro řadu z nich je to první podobné setkání s kulturou a já bych si moc přála, aby pro ně ten zážitek byl natolik příjemný, že si ke kultuře vytvoří pevný vztah a návštěvu divadla nebo koncertu budou považovat za samozřejmou součást svého života,“ uvedla Daniela Seifertová, náměstkyně hejtmanky pro oblast kultury.


 

V loňském roce se více než 40 tisíc žáků vypravilo na 400 různých kulturních událostí. „Každý ředitel školského zařízení od nás dostane plán akcí a může si vybrat, kterou z nich jeho žáci navštíví. Karlovarský kraj hradí nejen samotné představení či vystoupení, ale také autobusovou dopravu, protože chceme, aby se alespoň dvakrát ročně za kulturou dostali žáci a studenti i z odlehlejších míst v regionu,“ zdůraznila Daniela Seifertová s tím, že takový program je mezi kraji výjimkou.

V loňském roce tak například děti z mateřských škol ve Třech Sekerách, Trstěnicích nebo Velké Hleďsebi zavítaly na divadelní představení do Městského divadla v Mariánských Lázních, děti ze základních škol v Bochově, Chyši nebo Kynšperku absolvovaly program Karlovarského symfonického orchestru, středoškoláci z Chodova a Karlových Varů si vyzkoušeli zážitkovou dílnu v karlovarské Galerii umění. Dalším cílem školáků mířících za kulturou se stala mimo jiné Galerie výtvarného umění v Chebu nebo hrad a zámek v Bečově.

Více zde: http://www.oko24.cz/news/kraj-pokracuje-v-unikatnim-programu-posila-deti-za-kulturou/