Ingredience:
těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 1 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, sůl, nastrouhaná kůra z celého citronu
náplň: 1 střední dýně Hokkaido, 5 lžic medu, šťáva z celého citronu, 250 g mascarpone, 2 vejce
Postup:
Z mouky, másla, vejce, cukru, špetky soli a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme v ledničce odležet a zatím si oloupeme dýni, zbavíme ji semínek a dužinu nakrájíme na kostičky. V kastrůlku podlijeme trochou vody. Vaříme cca 15 min doměkka. Část kostiček si necháme na ozdobení, zbytek rozmixujeme do hladkého pyré. Do vychladlého pyré vmícháme med, citronovou šťávu a mascarpone a na konec 2 vejce. Vše promícháme.
Připravené těsto vyválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Na něj rovnoměrně naneseme dýňové pyré a ozdobíme kostičkami dýně. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Krájíme po úplném vystydnutí.
Pro MAGAZÍN OKO připravila Tereza Gejdošová