Zdravější mlsání s karobem

V MAGAZÍNU OKO V/2014 jste mohli najít recepty se zvláštní a ne moc známou přísadou – karobem. Pokud jste zběhlejšími „kuchtíky “, možná jste už měli s tímto práškem, zdravější náhražkou kakaa, své zkušenosti. Pro ty, kteří karob neznají, přináším pár základních informací.

 

Karob (nebo jinak: svatojánský chléb, rohovník) je stále zelený strom s kulatou korunou, jehož plody tvoří tmavohnědé lusky, které dosahují délky až 30 cm. V každém lusku je 4 až 10 semen o stejné hmotnosti (ve starověku se dokonce používaly jako váhová jednotka). Lusky se nejčastěji nadrtí na karobovou mouku, kterou je potřeba  skladovat v suchu a v chladu. V průmyslu se v současné době karob uplatňuje hlavně při výrobě čokolády, cukrovinek, pečiva a nápojů, v menší míře i ke kosmetickým účelům.

 

Karob má zvláštní vůni, sladkou chuť (při pečení pak použijete méně cukru) a lze použít všude tam, kde používáte kakao. Oproti němu má ovšem o  1/3 méně kalorií, 17× méně tuku a má vysoký obsah vápníku – to je 3× více než mléko. Obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo. Jak jsem se dále dozvěděla na stránce paní Izabely Klimové, používá se také při dietách, protože snižuje krevní glukózu a vyplavuje cholesterol. Používání karobového prášku se uplatňuje při léčbě celiakie, pomáhá při onemocnění střev (jakožto bohatý zdroj vlákniny a pektinu pomáhá při trávících procesech) a při alergii na kakao představuje vhodnou náhradu.

 

Již jsem zmínila, karobový prášek se používá jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády. Zakoupíte ho ve zdravých výživách nebo z některých e-shopů. Doma ho pak můžete použít při pečení cukroví, na polevy nebo na výbornou domácí „carobellu“. 🙂

 

Magda Čábalová